Bijna iedereen die ooit een dieet heeft gevolgd om gewicht te verliezen kent het fenomeen. Hoe goed je je best na het afvallen ook doet, de kilo's komen er weer heel gemakkelijk aan. Aan veel mensen wordt getwijfeld of ze zich echt wel aan hun nieuwe voedingsstijl houden, terwijl dat vaak wel zo is. Inmiddels is er kei hard bewijs dat mensen die ooit te zwaar zijn geweest makkelijker opnieuw zwaar worden. Dat zit niet tussen de oren, dat is een biologische reactie die zit ingeprent in vetcellen.
Spaarstand:
Uit Zwitsers en Nederlands onderzoek blijkt dat vetcellen een obesitas geheugen hebben. Door te 'lijnen' verandert het stofwisselingsproces. Het lichaam wordt geprogrammeerd op schaarste. Hierdoor gaat het metabolisme in spaarstand staan. iemand die ooit is afgevallen heeft hierdoor een trager metabolisme in vergelijking met iemand die nooit heeft gelijnd of altijd een gezond gewicht heeft gehad.
Hongergevoel is niet te stillen.
Terwijl het hormoon ghreline de eetlust verhoogt, werkt leptine tegenovergesteld door een gevoel van verzadiging te geven. Deze twee hormonen werken samen om de energiebalans te reguleren. Door te lijnen ontstaat er een disregulatie in beide hormonen. Hierdoor blijven mensen honger houden en het lichaam voelt zich nooit verzadigd. Dit is ontzettend lastig voor mensen die hun best doen om op gewicht te blijven. Ze eten al minder dan gemiddeld, hebben continu honger en vallen niet af. De frustratie bij deze mensen is groot. Het is daarom belangrijk dat mensen die met dit fenomeen worstelen erkenning krijgen voor hun gevecht tegen de kilo's.
Buikvet houdt obesitas in stand.
Naast dat buikvet bepaalde hormonen aanmaakt en andere hormonen afremt wat invloed heeft op de hormoonhuishouding in het algemeen, is het effect van ontstoken vetcellen nog groter als het gaat om obesitas. Zo zorgen deze ontstoken buikvetcellen ervoor dat suiker niet goed kan worden opgeslagen in spierweefsel. Het lichaam kan op deze manier minder brandstof in de vorm van suiker opslaan om te gebruiken. Dit resulteert in een vermoeid gevoel. Het lichaam zorgt ervoor dat hierdoor nog meer vet moet worden opgeslagen. Zowel het insulinegehalte als het glucosegehalte in het bloed blijven hoog waardoor diabetes type 2 vaker voorkomt.
Vervolg onderzoek naar epigenetica belangrijk.
Eerder werd aangenomen dat de epigenische effecten zouden afnemen nadat iemand was afgevallen maar dat blijkt niet het geval te zijn. Mensen die zijn afgevallen blijven de foutjes in genen houden die zijn ontstaan in de periode van aankomen en afvallen. De genen lijken voor altijd aan of uit gezet waardoor de aanleg om aan te komen blijft. Toch is er hoop. Er zijn mensen die het wel lukt langdurig op een gezond gewicht te blijven. Interessant is om bij deze groep mensen onderzoek te doen naar hun genen. Zijn zij hersteld? En hoe lang heeft dat geduurd? We weten nu dat herstel in ieder geval niet plaatsvindt binnen 4 jaar en dat is voor alle mensen die blijvend willen afvallen belangrijk om te weten. Mensen die zijn afgevallen zullen nog heel lang, misschien zelfs levenslang, minder kunnen eten in vergelijking met mensen die altijd een gezond gewicht hebben gehad. Het is wat dat betreft een beetje oneerlijk. Toch zit er niets anders op dan dit feit te aanvaarden en ermee te leven.
Goede voornemens
Ben jij in januari gestart met een dieet? Heb je een doel gesteld om een bepaalde hoeveelheid kilo's te verliezen? Probeer dan aan de hand van dit artikel je doelstellingen aan te passen. Het betreft een langdurige leefstijlverandering. Met behulp van een therapeut die goed op de hoogte is van de biochemie in het lichaam kun je een leefstijladvies op maat laten maken. Een orthomoleculair/ PNI therapeut weet hoe je bepaalde factoren zoals insulineresistentie, leptineresistentie, te hoog Ghrelinegehalte, ontstoken vetcellen kan herstellen. Graag helpen wij je in de reis naar een blijvend gezond gewicht. Het zal niet makkelijk zijn, en ja, dat is oneerlijk. Onze erkenning heb je. Maar met de juiste wilskracht en ondersteuning is het ook voor jou mogelijk!
Nuttige tips
1: Zorg ervoor dat de maaltijden die je eet alle voedingsstoffen bevatten die je nodig hebt.
Gezonde vetten zoals chiazaad, olijfolie, vloeibare kokosolie, vette vis, avocado en noten.
Eiwitten zoals mager vlees, vis, peulvruchten icm granen, quinoa, soja of lupine.
Vitaminen, mineralen en andere gezonde stoffen via 1 a 2 stuks fruit per dag, veel groenten, kruiden en specerijen.
Neem vezelrijke maaltijden of voeg verschillende soorten vezels toe aan je maaltijden voor een lang verzadigd gevoel.
Vermijdt producten met veel koolhydraten of producten waar suiker aan is toegevoegd.
2: Eet binnen een timeframe van 8 uur 3 gezonde volwaardige maaltijden en vast een periode van 16 uur.
3: praat tegen je lichaam als het honger heeft. Stel het lichaam gerust en wijs letterlijk de plekken aan op je lijf waar reserve energie zit opgeslagen. Dit vetweefsel mag je helemaal gebruiken om te verbranden.
4: Slaap voldoende. Een goede nachtrust is belangrijk om het hongergevoel te verminderen doordat slapen het hormoon Ghreline verlaagt.
5: Verminder stress. Stress verhoogt Ghreline waardoor je meer honger krijgt. Ontspanningsoefeningen, mindfulness en grenzen aangeven zijn belangrijke manieren om je honger te stillen, je lichaam gerust te stellen en je vetverbranding te verbeteren.
6: Lichaamsbeweging. Door dagelijks te bewegen breng je alle hormonen die met obesitas te maken hebben in balans. De ene dag ga je wandelen, de andere dag zwemmen of fietsen, 2 keer per week doe je 20 minuten aan krachtsport en 2 keer per week doe je 20 minuten aan HiiT training. Heel veel oefeningen kun je gewoon thuis doen of op je werk. Heb je jezelf al eens uitgedaagd om 10 keer achter elkaar een trap op en weer af te lopen? Wellicht kun je beginnen met 4 keer.
7: Beloon jezelf. Je weet nu dat je het extra moeilijk hebt om op een gezond gewicht te blijven. Als dat toch lukt, ben dan welgemeend trots op jezelf. Beloon jezelf op een gezonde manier. Een paar nieuwe wandelschoenen, een nieuw jurkje, een uitje naar een mooie stad, gezellig ( en gezond) lunchen met een vriend of vriendin, of iets anders waar je blij van wordt.
8: Visualiseer jezelf zoals je wilt zijn. Dat helpt je om dat doel te behalen. Wat kun je dan? Hoe voel je je dan?
9: Vergeef jezelf. Ga je een keer de fout in? Geef dan niet op. Je kunt jezelf weer herpakken. Jezelf vergeven is heel belangrijk want de grootste valkuil is dat je uit boosheid of teleurstelling opgeeft. Maar als je jezelf ziet als je beste vriend(in) zul je bereid zijn om jezelf te vergeven. Dan herpak je jezelf en ga je weer voorwaarts.
Comments