top of page

Metabool syndroom

Overgewicht is een symptoom van een verstoord metabolisme (stofwisselingsproces) en een kenmerk van het zogenaamd metabool syndroom. Dit is een combinatie van overgewicht,(pre-) diabetes, verhoogd cholesterol en hoge bloeddruk.

Gewichtsverlies
De totaalaanpak.

Metabool Syndroom:

Overgewicht is wereldwijd het meest voorkomende gezondheidsprobleem. Overgewicht geeft meer risico op hart- en vaatziekten, diabetes, kanker, gewrichtsklachten en verminderde levenskwaliteit. Langdurig een dieet volgen verstoort het metabolisme nog meer. Het lichaam slaat vet op in plaats van dat het vet verbrand. Dit kan er toe leiden dat mensen nog minder energie hebben om te sporten en een continu hongergevoel ervaren. Veel mensen belanden hierdoor in een frustrerende vicieuze cirkel. Als je echt een goed resultaat wilt behalen zul je het metabolisme moeten herstellen middels de juiste leefstijladviezen. Hieronder valt ook stressmanagement. Want stress kan via ontstekingsfactoren bijdragen aan het metabool syndroom. Ook bij slanke mensen.

Vetweefsel is een actief orgaan:

Vetweefsel is meer dan alleen een opslagdepot voor energie. Vetweefsel is een endocrien en immunologische actief orgaan. Het maakt adipokinen (hormoonachtige signaalstoffen) aan zoals leptine, adiponectine, interleukine, tnf-alfa. Deze stoffen zijn betrokken bij de eetlust, insulineproductie, bloedstolling, elasticiteit van de vaatwand, immuniteit en inflammatie.

Vetopslag

Bij een energieoverschot kan vet worden opgeslagen op twee manieren. De eerste manier is door de vetcellen te vergroten (hypertrofie) en de tweede manier door meer vetcellen aan te maken (hyperplasie). Hypertrofische vetcellen zijn nadeliger aangezien hierdoor de vetcel haar functie kan verliezen door zuurstofgebrek, oxidatieve stress en inflammatie. Chronische inflammatie is gelinkt aan alle degeneratieziekten zoals diabetes, Alzheimer en de ziekte van Parkinson.

Vet wordt opgeslagen in triglyceriden. Deze bestaan uit glycerol en drie vetzuren. Afhankelijk van je dieet variëren de drie soorten vetzuren. Bevat je dieet veel verzadigde vetzuren, omega 6 en transvetten dan is dat minder gunstig in vergelijking met een dieet bestaande uit onverzadigde vetten, omega 3 en korte keten vetzuren. Koolhydraten worden omgezet in de minder gunstige verzadigde of mono-onverzadigde vetzuren.

Ectopisch vet

Opslag van vet in of rondom de organen noemt men ectopisch vet. Leververvetting is hiervan een voorbeeld waarbij de functie van dit orgaan wordt aangetast. Om deze reden is het veel belangrijker om op de tailleomvang te letten dan het getal op de weegschaal. Voor vrouwen met een gemiddelde lengte is een tailleomvang tussen de 75 en 85 cm optimaal. Mannen mogen hier 10 cm bij optellen. Je meet de tailleomvang door de cm op het dunste deel van de rug/ taille te doen en aan de voorkant precies op de navel te houden.

Minder calorieën de oplossing?

Hoewel in eerste instantie het eten van minder calorieën leidt tot gewichtsverlies, zorgt het er op de lange termijn voor dat men bij het minste of geringste aankomt. Dit komt omdat je metabolisme op spaarstand staat. Het is veel beter om te letten op wat je eet. Calorie rijke voedingsmiddelen zoals noten en avocado hebben bijvoorbeeld een gunstiger effect op het metabolisme dan light producten.

Metabolisme herstellen om gezond en blijvend gewicht te verliezen.

Bij MediPraxis helpen we je door inzicht te geven in jouw persoonlijke situatie. We beginnen met een bloedonderzoek aan de hand van een vingerprik om te achterhalen hoe het is gesteld met jouw gezondheid en metabolisme. Vervolgens geven we je voedings- en leefstijltips. Je kunt denken aan voorbeeld-recepten, het aanpakken van hormonale problemen, verhelpen van eventuele schildklierproblemen, stimuleren van lichaamsbeweging zoals krachtsport, beter slapen en ont-stressen, aanvullen van nutriënten, detoxificatie van chemische en hormoon-verstorende stoffen die zijn opgeslagen in vetweefsel. En mocht er sprake zijn van het metabool syndroom dan nemen we ook klachten als verhoogde bloeddruk, suiker en cholesterol mee. Alles op een natuurlijke manier. 

Bodycontouring:

Wanneer uw metabolisme is hersteld en u weer bijna op uw streefgewicht bent, kunt u bij MediPraxis terecht voor een pijnloze en veilige manier van bodycontouring. Met behulp van de adipologie worden adipocyten (vetcellen) verbrand zoals dat ook bij sporten gebeurt. Dit kunnen we specifiek op zones toepassen waarbij aanleg is om vet op te slaan of te behouden zoals op de buik, love handles en dijen. Tijdens de behandelingen wordt u nog steeds gecoacht om vol te blijven houden in het gezonde leefpatroon.

bottom of page