top of page

Weet jij hoe je 100 wordt?

Bijgewerkt op: 18 sep. 2023

De oudste vrouw die ooit heeft geleefd:

De Franse Jeanne Louise Calment is zover we nu weten, de oudste mens die ooit geleefd heeft. Russische onderzoekers hebben ooit getwijfeld aan de juistheid van haar leven maar 2 jaar geleden heeft een team van onderzoekers bevestigd dat zij inderdaad de oudste mens is die ooit heeft geleefd. Ze werd 122.6 jaar. Wat was er zo bijzonder aan haar manier van leven?


Wat was haar levensstijl:

Ze at gezond in de zin dat ze alle voedingsstoffen die ze nodig had, binnenkreeg. Daarnaast was ze ook 'verliefd' op wijn, heeft ze bijna 100 jaar gerookt en hield ze van zoetigheid. Voeding is belangrijk bij Healthy Aging of Longevity, maar er speelt dus veel meer. Jeanne had veel gevoel voor humor. Zo zei ze bijvoorbeeld dat ze waarschijnlijk dood zou gaan van het lachen. Een andere bekende uitspraak van haar is 'Ik heb maar 1 rimpel, en daar zit ik op!' Daarnaast zorgde ze ervoor dat ze genoeg positieve aandacht kreeg. De publiciteit en aandacht die ze kreeg omtrent haar leeftijd gaf haar zingeving. Verder had ze een vrij zorgeloos bestaan en liet ze problemen die ze zelf niet kon veranderen of oplossen, los. Jeanne overleefde haar enige dochter ruimschoots.


In Nederland:

De Nederlandse Hendrikje van Andel-Schipper werd 115 jaar. Ook zij had een vrij zorgeloos bestaan. Ze rookte niet, dronk niet, at elke dag een haring en dronk verse jus d'orange. Ze kreeg op haar 100e borstkanker, met 105 ging ze naar het bejaardentehuis en zij genoot van positieve aandacht. Ze was groot Ajax fan en was trots toen de voetballers met haar op de foto gingen. Ook zijn Koningin Beatrix en later Prinses Maxima bij haar op bezoek geweest. Henny, zoals ze genoemd werd, wilde graag actrice worden maar dat mocht ze niet van haar ouders. Alsnog is ze beroemd geworden en dat gaf haar veel voldoening. Toen ze 'besloot' dat het op haar 115e genoeg was, overleed ze niet veel later. Uit autopsie bleek dat ze uitgezaaide maagkanker had waar ze geen klachten van had. Haar hersenen waren in topconditie. Ze bleek hele goede reparatie genen te hebben, wat haar heeft geholpen om zo oud te worden.


Helix en stamcellen

Je DNA kan maar een beperkt aantal keer delen. Hierdoor kan een mens gemiddeld maximaal 120 jaar worden. Maar met behulp van stamcel infusen kun je de maximale leeftijd verlengen. Dat betekent niet dat je hiermee daadwerkelijk jonger wordt. Je blijft feitelijk langer oud.


DNA zeer belangrijke sleutel

Hoe oud je maximaal kunt worden is voor 20% bepaald door je DNA. Dit is je hardware. Hier kun je niets aan veranderen. De software 80% wel. Middels Healthy Aging Therapy en Longevity proberen we de software zo te programmeren dat de kans op een zo lang mogelijk gezond leven mogelijk wordt. Bij longevity ligt de nadruk wat meer op zo oud mogelijk worden en bij Healthy Aging ligt de nadruk op zo lang mogelijk mentaal en fysiek gezond blijven.


Belangrijkste doodsoorzaken:

Onduidelijk is in hoeverre medicijngebruik bijdraagt aan overlijden. Hoewel veel medicijnen het leven juist kunnen verlengen, overlijden tevens mensen aan de gevolgen van medicatie. Het vaakst overlijden mensen aan ziekte (dementie, longkanker, CVA) of een ongeval. Op zeer oude leeftijd overlijden de meeste mensen aan MOF. Multiple Organ Failure. Dit gebeurt vrijwel altijd tijdens de slaap.


Leefstijlverandering

Gemiddeld worden we in Nederland bijna 82 jaar oud. vrouwen worden iets ouder dan mannen. Met behulp van Healthy Aging Therapy blijf je langer klachtenvrij en kan er als alles mee zit, ongeveer 13 jaar aan je leven worden toegevoegd.


Keerpunt na het 40e levensjaar

De meeste mensen hebben tot aan hun veertigste geen chronische klachten. Daarna nemen klachten met de jaren toe. Nek- en rugklachten, artrose, diabetes, hoge bloeddruk, depressie zijn de meest voorkomende chronische klachten.


Preventieve Geneeskunde

Veel veertig plussers kiezen ervoor om hun gezondheid te laten checken bij een Healthy Aging Specialist. Voorkomen is beter dan genezen. Naast bloedonderzoek, ontlastingsonderzoek en hormoononderzoek is ook DNA onderzoek populair. Zo krijgt men nog beter inzicht in de persoonlijke risicofactoren.


De geheimen van 100 plussers wereldwijd. De Blue zones:

Ze zorgen voor een zinvol leven!

Hebben een sociaal netwerk, een huisdier of maken deel uit van een leefgemeenschap.

Zijn positief ingesteld en maken plezier.

Ze zorgen voor rust en ontspanning zodat het lichaam kan herstellen.

Hebben een actieve levensstijl waardoor ze op een natuurlijke manier veel bewegen.

Er wordt vaak gedanst. Dansen houdt je jong.

Ze zijn slank en hebben weinig buikvet

Eten vezelrijke voeding, peulvruchten en noten.

Eten weinig tot geen vlees (maximaal 5%).

Nemen weinig tot geen zuivel.

Eten regelmatig vette vis, zeewier of algen.

Eten heel veel (onbespoten) groenten en kruiden, veelal uit eigen moestuin.

Gebruiken olijfolie of eten olijven.

Nuttigen antioxidantrijke voeding ( voeding die vlekken achterlaat).

Eten niet de hele dag door, doen aan intermittent fasting. En hebben gematigde porties.

Hebben wel eens korte periodes van stress maar geen chronische stress.


Orthomoleculaire Ondersteuning

Wat betekent deze therapie eigenlijk? Ortho betekent 'juist'. Middels orthomoleculaire Therapie beogen wij dat we het lichaam voorzien van de juiste vorm en juiste hoeveelheid moleculen. Als orthomoleculair Specialisten (MBOG) streven wij naar het bereiken van een zo optimaal mogelijke gezondheid in elke levensfase. Met gepersonaliseerde leefstijladviezen kunnen we veel klachten op een natuurlijke manier voorkomen of verhelpen. Daarnaast bestaan er supplementen waarvan is aangetoond dat ze helpen lichaam en geest jong te houden.


MediPraxis

Met behulp van Healthy Aging Therapie helpen wij 40 plussers zo vitaal en gezond mogelijk van hun tweede levenshelft te genieten. Er wordt begonnen met een online vragenlijst. Vervolgens komt u anderhalf uur in de praktijk waarin wij uitgebreid op uw gezondheidssituatie in gaan.

Vaak volgt dan nog laboratoriumonderzoek. Dat kan bloedonderzoek, ontlastingsonderzoek, microbioom-analyse, speekselonderzoek naar hormonen of DNA-onderzoek zijn. Aan de hand van de uitslagen wordt er een individueel leefstijlplan opgesteld en met u gedeeld.


De Behandelaars:

Heeft u interesse in Healthy Aging Therapie? Voel u dan welkom om een afspraak te maken.


Cynthia van Schendel (52) is al meer dan 30 jaar BIG- geregistreerd paramedicus. Sinds 2015 werkt zij als Orthomoleculair Specialist (MBOG-lid) gespecialiseerd in huidaandoeningen, Darm Microbiologie, Healthy Aging en DNA-analyse.


Joyce Wakker (52) is al 21 jaar huidtherapeut. Daarnaast is ze herborist en sinds vorig jaar Orthomoleculair Therapeut ( CAT-lid). Ze start dit jaar met de master Klinische Psycho-, Neuro-, Immunologie. Zij richt zich op huidaandoeningen, Healthy Aging en Longevity.


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page