top of page

Long Covid, langdurige klachten.

Bijgewerkt op: 6 mrt.

Wat is Long Covid

Ongeveer 1 op de 8 Nederlanders die SARS-CoV-2-infectie heeft doorgemaakt krijgt te maken met klachten die langer aanhouden dan 2 maanden. Het betreft vaker vrouwen dan mannen en ook lopen mensen met bloedgroep O meer risico op Long-Covid- Syndroom. Het maakt hierbij niet uit of de infectie mild of zwaar is verlopen. Klachten kunnen onder andere zijn: vermoeidheid, benauwdheid, afname spiermassa, spierpijn, hartproblemen, spijsverteringsklachten, hoofdklachten, mentale klachten, slaapproblemen en lage rugpijn.

Neurologische klachten:

Ook bij MediPraxis melden zich steeds meer mensen voor orthomoleculaire therapie ivm klachten bij Long Covid. Vooral op het gebied van neurologische klachten. Je kunt hierbij denken aan vermoeidheid, verwardheid, slapeloosheid, hoofdpijn, hersenmist, niet op namen kunnen komen, verkeerde woorden gebruiken, geheugen- en concentratieproblemen. Sowieso is het belangrijk om het immuunsysteem te moduleren want daar zit feitelijk de oorzaak van veel Long Covid problematiek. Verder is het belangrijk om de hersenen te voorzien van herstellende bouwstoffen en antioxidanten. Hiervoor kunnen supplementen worden ingezet zoals omega 3, resveratrol en curcumine, een multi met een goed B complex waarbij vooral gelet wordt op vitamine B1, B6, folaat, B12, vitamine D en K.


Hart en Vaatziekten:

Deze klachten zijn vaak onzichtbaar tenzij er echt iets acuuts optreedt zoals een herseninfarct bijvoorbeeld. Het hart en slagaders hebben een hoge ACE2 expressie en zijn hiermee een makkelijk doelwit voor virussen zoals het SARS-CoV-2. Het virus gebruikt dit als 'poort' en de ontstekingsbevorderende cytokinen vormen plaques op de vaatwand (coronaire plaques). Bij gehospitaliseerde Covid-19 patiënten zijn verhoogde waardes te zien van onder andere homocysteine en een negatieve ratio tussen het HDL- en LDL cholesterol. Veel mensen denken dat deze patiënten van te voren al afwijkende bloedwaardes hadden maar inmiddels is bekend dat SARS-CoV-2 dit doet. Het eten van biologische appels met een rood kleurtje of rode ui waarin de stof quercetine zit, kan de ACE2-poort sluiten waardoor de kans op een ernstig verloop van Covid-19 kan worden geminimaliseerd. Vitamine D en Magnesium zijn eveneens belangrijke stoffen in het voorkomen van ernstige en langdurige klachten. Met behulp van voedingsadviezen gebaseerd op het Mediterrane dieet en bepaalde supplementen kunnen de bloedwaardes weer worden hersteld.


Post-Covid- Vaccinatie- Syndroom

Inmiddels is bekend dat Long Covid ook kan worden veroorzaakt door vaccinatie. Dit geeft vergelijkbare klachten. Alle tips in deze nieuwsbrief kunnen daarom ook bij dit syndroom worden toegepast.

Voedingsadviezen bij Long Covid

Neem drie gezonde maaltijden per dag en geen tussendoortjes. Zorg ervoor dat ongeveer 90% van de voeding uit onbespoten plantaardige voeding bestaat. 10% kan bestaan uit dierlijke producten zoals ei, vette vis of kip. Liever geen zuivel of rood vlees. Zorg voor voldoende flavonolen, met name fisetine, in de voeding. Dit kun je bereiken door het eten van onbespoten boerenkool, prei, broccoli, bosbessen, aardbeien en appels. Daarnaast is het goed om groene thee te drinken, extra vierge olijfolie te gebruiken en walnoten te eten. Bij alle immuun gerelateerde aandoeningen kan Intermittent Fasting ook zinvol zijn. Ook bij Long-Covid is intermittent fasting effectief gebleken. Meer informatie hierover kunt u navragen bij MediPraxis.

Rust & Balans

Verder is het nemen van rust belangrijk, eventueel met natuurlijke ondersteuning voor een betere nachtrust. Herstellen van Long Covid kost namelijk energie. Hestel gebeurt vooral wanneer het lichaam in rust is, grotendeels tijdens de slaap. Mocht de slaap verstoord zijn, dan kan melatonine icm valeriaan, passiebloem en hop helpen. Middels aromatherapie kan het helpen om vlak voor het slapen gaan 3 druppeltjes lavendelolie en 2 druppels sinaasappelolie te verdampen in je slaapkamer. Overdag kan aromatherapie van tijm en kruidnagel helpen. Daarnaast is het ook belangrijk om regelmatig te bewegen. Intensieve beweging is daarentegen juist niet aan te raden. In de spieren zit het merendeel van onze mitochondriën. Dat zijn onze energiefabriekjes. Te intensief trainen beschadigt de mitochondriën nog meer. Zolang Long Covid speelt is het advies om wel veel te bewegen maar niet te sporten.

Stress is een significante factor die genezing in de weg staat. Het is belangrijk om de juiste balans te vinden tussen inspanning en ontspanning. Zowel geestelijk als lichamelijk. Lange natuurwandelingen (langer dan een uur) op een rustig tempo werkt heilzaam. Meditatie en yoga ook.

Persoonlijke adviezen

Ieder mens is anders. De één heeft een immuunsysteem wat snel een cytokinenstorm veroorzaakt, een ander heeft afwijkingen in het RAAS systeem en weer een ander had eigenlijk al een burnout op het moment dat hij of zij besmet werd. Het behandelen van Long Covid is altijd maatwerk. Heb jij last van langdurige of aanhoudende klachten na het doormaken van Covid? Voel je dan welkom voor een orthomoleculair consult bij MediPraxis.

283 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page