Een vriend van mij kreeg op 50 jarige leeftijd een hartinfarct. Zelf blijk ik last te hebben van een verminderde nierfunctie. Hoe kan dat nou? Vroeg ik mezelf af. Altijd gezond geleefd en dan dit? Totdat ik een aantal jaar geleden me ging bijscholen in de genetica & epigenetica. Dit is een onderdeel binnen de wetenschap die nog vrij jong is maar zeer veelbelovend.
Symptomen behandelen of de oorzaak zoeken?
Met behulp van een DNA analyse weet je precies waar je sterke punten zitten maar ook waar extra aandacht nodig is. Sommige gezonde voedingsmiddelen kunnen voor iemand met een bepaald gen-defect juist ongezond zijn. Maar ook andersom is mogelijk. Misschien doe je heel erg je best om botontkalking te voorkomen terwijl je daar genetisch gezien geen aanleg voor hebt. Zo was er iemand in mijn praktijk die levenslang maagzuurremmers gebruikte. Uit haar DNA bleek dat ze histamine niet kon afbreken. En histamine hecht zich aan bepaalde receptoren in de maag die een seintje afgeven om meer maagzuur te gaan produceren. Ondertussen zorgt de overtollige histamine elders in het lichaam ook voor problemen zoals hoofdpijn en jeuk. De maagzuurremmers doen alleen maar wat aan symptoombestrijding in de maag. Beter is echter om een histamine arm dieet te volgen en supplementen te gebruiken die helpen bij de afbraak van histamine. Ook was er een persoon die een onverklaarbare hoge bloeddruk had maar uit zijn DNA bleek dat hij Tyramine niet kon afbreken. Toen hij stopte met tyramine rijke voeding, daalde zijn bloeddruk en kon hij stoppen met zijn bloeddruk verlagers. Dat was een opluchting want hij had erg veel last van de bijwerkingen.
Detective:
Als iGene professional ben ik extra bijgeschoold om conclusies te kunnen trekken uit de ruwe data van iemands DNA. Ik voel me dan een detective die op zoek gaat naar oorzaken en gevolgen. Kan iemand bijvoorbeeld goed ontgiften? Of oestrogenen omzetten en afbreken? En hoe functioneert het immuunsysteem? Is het eerder geneigd ontstekingsbevorderend te zijn of juist ontstekingsremmend? Aan de hand van al die gegevens maak ik een leefstijlplan. Op die manier kun je ervoor zorgen dat je zo lang mogelijk gezond en klachtenvrij blijft. Hierdoor kun je ook zo lang mogelijk medicijnvrij blijven. En als je dan toch medicatie nodig hebt weet je aan de hand van het farmaco profiel in je DNA uitslag welke medicijnen voor jou het beste geschikt zijn. Het gaat echter niet alleen om het voorkomen van lichamelijke klachten.
Neurotransmitters:
Neurotransmitters zijn stofjes die invloed hebben op het gehele lichaam maar vooral in het brein. In je DNA kan een aanleg te zien zijn voor depressie, slecht slapen, impulsiviteit, onrust of angsten. Maar ook voor super goed kunnen leren, heel enthousiast zijn of gedreven. Of wellicht zelfs TE gedreven. Wanneer je inzicht hebt in hoe je genetisch in elkaar steekt, kun je je gedrag erop aanpassen. En dan weet je ook meteen welke leefstijlinterventies of supplementen bij jou wel of niet helpen.
DNA onderzoek bij MediPraxis:
Er zijn meerdere aanbieders op de markt wat betreft DNA onderzoek. Er zit echter wel kwaliteitsverschil tussen de diverse testen. Naar hoeveel SNPÅ› wordt er bijvoorbeeld per onderdeel gekeken? Hoe volledig is het? Hoe goed beveiligd zijn de testen? Bij MediPraxis hebben we bewust gekozen voor de testen van iGene. Je kunt je DNA laten onderzoeken op een anonieme manier. Er is niemand die jouw DNA kan terugvinden. Ook in mijn beveiligde computer wordt er gebruik gemaakt van een schuilnaam of code die je zelf bedenkt. Ik kan als iGene professional extra genen activeren. Zo krijg ik de ruwe data te zien. Jij krijgt als client de keuze om alles wel of niet te willen weten. Dat bepaal je zelf. Sommige mensen willen dat en anderen zeggen dat ze liever hun risico's niet kennen maar dat ze wel adviezen willen ontvangen voor een gezonder en gelukkiger leven. Dat is mogelijk. Ik ben een BIG- geregistreerd paramedicus die zich sinds 2015 toelegt op natuurgeneeskundige oplossingen gericht op de oorzaak. Mijn reguliere achtergrond laat ik echter niet op mijn nachtkastje liggen. Die jarenlange ervaring en kennis vind ik nog altijd heel waardevol.
Ben jij benieuwd naar je DNA?
Je bent van harte welkom om een afspraak te maken voor Orthomoleculaire Therapie. DNA analyse is daar een onderdeel van. Consulten kunnen deels worden vergoed via de aanvullende zorgverzekering.
Comments