top of page

Blonde, grijze en rode haartjes verwijderen

Ontharen middels IPL en laser wordt wereldwijd veel toegepast, maar hoe werkt deze methode nu precies en kunnen lichtblonde, grijze en rode haren eigenlijk wel behandeld worden? Dat gaan we uitleggen in deze blog.

Wat is het werkingsmechanisme?

Het werkingsmechanisme van zowel IPL als laser is gebaseerd op selectieve foto-thermolyse. Het IPL of laser apparaat is afgestemd op melanine (pigment) in de huid en dit melanine neemt het licht op. Doordat de melanine het licht opneemt, wordt deze verwarmd en via de haar naar het haarzakje geleid waarna deze vernietigd wordt. Op deze manier kan het haarzakje geen nieuwe haar meer laten groeien.

Waarom heb ik meerdere behandelingen nodig voor een optimaal resultaat?

Soms wordt gedacht dat de haren na slechts één behandeling al verdwenen zijn, dit is echter niet het geval. Haren groeien namelijk in drie verschillende haargroeifasen: anagene fase (groeifase), katagene fase (tussenfase) en de telogene fase (uitvalfase). Alle haren op het lichaam bevinden zich in een andere fase, dat is ergens ook logisch want anders zouden we in één keer op het hele lichaam kaal zijn en in één keer weer haren krijgen. Alleen haren die in de eerste fase zitten, de anagene fase, kunnen effectief behandeld worden met IPL of laser. Voor de therapeut is het van buitenaf niet te zien in welke fase de haar zit. Daarom is het nodig om meerdere behandelingen uit te voeren.

Kunnen lichtblonde, grijze of rode haren behandeld worden?

Zoals in de eerste alinea is beschreven, werkt het IPL- of laserapparaat in op melanine in de huid. Bij lichtblonde, grijze en rode haren is dit melanine weinig tot niet aanwezig waardoor het haarzakje niet verwarmd en dus vernietigd kan worden. Er zijn klinieken die beweren dat zij een IPL- of laserapparaat hebben die deze haren wel kan behandelen, maar dit is helaas niet wetenschappelijk onderbouwd. Tot op heden is er nog geen IPL- of laserapparaat ontwikkeld die lichtblonde, grijze of rode haren kan behandelen.

Welke behandeling kan wel ingezet worden bij lichtblonde, grijze of rode haren?

De behandeling die wel ingezet kan worden, is elektrische epilatie. Bij elektrische epilatie wordt er gebruik gemaakt van een minuscule naald die via de haar in het haarzakje wordt gebracht. Vervolgens wordt er stroom gegeven waardoor het haarzakje wordt verwarmd en deze beschadigd raakt waardoor er geen nieuwe haar meer kan groeien. Doordat er bij elektrische epilatie geen gebruik wordt gemaakt van het melanine als target, kan deze behandeling prima ingezet worden bij lichtblonde, grijze of rode haren. Ook kan deze behandeling ingezet worden bij ieder huidtype, zo ook de donkere huid.

Heeft u last van lichtblonde, grijze of rode haren of wilt u wat meer weten over de behandeling? Neem dan contact met ons op. Dit kan telefonisch via 078-3032499 of per mail: info@medipraxis.eu


182 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page