top of page

Weg met bruine plekken

Ouderdomswratten, ook bekend als verruca seborroïca, zijn goedaardige huidgroeiingen die vaak voorkomen bij mensen naarmate ze ouder worden. Ze zien eruit als ruwe, licht verhoogde plekjes op de huid en kunnen variëren in grootte, kleur en textuur. Deze wratten zijn meestal bruin of zwart van kleur en kunnen een licht schilferige of korstige textuur hebben.

Ze worden veroorzaakt door een opeenhoping van cellen en zijn over het algemeen niet schadelijk of pijnlijk.


Zon en wrijving:

Ouderdomswratten komen vaak voor op delen van de huid die veel worden blootgesteld aan de zon, zoals het gezicht, de handen, de rug en de borst.

Bovenal kunnen ze voorkomen op gebieden van de huid die onderhevig zijn aan herhaalde wrijving of irritatie. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren op plekken waar kleding tegen de huid wrijft, zoals de neklijn, de oksels of de liesstreek. De constante wrijving kan bijdragen aan de ontwikkeling van deze huidgroeiingen.

Hoewel ouderdomswratten over het algemeen niet pijnlijk zijn, kan de wrijving van kleding soms jeuk of ongemak veroorzaken.


FGFR3 mutatie:

De FGFR3-receptor, ook wel bekend als de fibroblast-groeifactorreceptor 3, is een eiwit dat een rol speelt bij verschillende biologische processen, waaronder celgroei, celdeling en cel differentiatie. Mutaties in het FGFR3-gen, dat codeert voor deze receptor, zijn geassocieerd met verschillende aandoeningen waaronder ouderdomswratten, maar het exacte mechanisme is nog niet volledig begrepen. Verder onderzoek is nodig. Waarschijnlijk geeft het nemen van een veilige dosis vitamine A een positief resultaat in de celgroei en cel differentiatie. Dit kan door het nemen van levertraanolie (capsules) tijdens de periode van de R in de maand. Mensen die regelmatig orgaanvlees eten hoeven dit niet te doen.


Onschuldig:

Hoewel ouderdomswratten meestal cosmetisch storend zijn vanwege hun uiterlijk, zijn ze over het algemeen onschadelijk. Als je echter merkt dat een huidplekje verandert in grootte, vorm of kleur, is het altijd verstandig om het door een huidtherapeut of huisarts te laten controleren om er zeker van te zijn dat het om een onschuldige ouderdomswrat gaat. In sommige gevallen is doorverwijzing naar een dermatoloog nodig.


Check je vlekje:

Alle mensen die bij ons in behandeling zijn, kunnen vlekjes laten zien waar ze zich zorgen over maken. Huidtherapeuten hebben een belangrijke taak in het herkennen van verdachte plekjes en daarmee het voorkomen van huidkanker.


Behandeling:

Ouderdomswratten kunnen eenvoudig verwijderd worden door middel van curettage (shaven) of coagulatie (wegbranden). Deze laatste methode werkt ook zeer effectief bij steelwratjes aangezien dan direct het voedende bloedvaatje wordt dicht gebrand. Bij MediPraxis kunt u terecht voor beide behandelmethoden.


Kosten:

Een behandeling kost 50,00 per keer. Binnen dit consult kunnen meerdere plekjes worden behandeld. Sommige mensen zijn hierdoor in 1 consult klaar en anderen hebben afhankelijk van de hoeveelheid plekken, meerdere consulten nodig.


25% korting:

Vanwege het 25 jarig jubileum van MediPraxis geven wij dit jaar elke maand 25% korting op een behandeling. Als u in Maart een afspraak maakt voor het verwijderen van ouderdomsvlekken en/ of steelwratjes, krijgt u eenmalig 25% korting op de behandeling. Het vroeg voorjaar is het ideale moment om deze behandeling te ondergaan zodat u in de lente en zomer met een gave huid voor de dag kunt komen.Verrucae Sebboroica behandelen bij MediPraxis.
Ouderdomswratten MediPraxisRecente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page