top of page

Voorstadium van huidkanker herkennen

Actinische keratose is het voorstadium van huidkanker. Als je deze klachten hebt en je komt bij de dermatoloog, dan worden deze plekjes preventief behandeld om huidkanker zoals het basaalcelcarinoom of het plaveiselcelcarcinoom te voorkomen. Hoe effectief deze preventieve behandelmethoden zijn kun je lezen in onderstaand onderzoek:


In deze review van 9 gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken werden de langetermijn (>12 maanden) herhalingspercentages van actinische keratosen (AK's) beoordeeld. Cryotherapie en fotodynamische therapie (PDT) met 5-aminolevulinaat (ALA) vertoonden het laagste recidiefpercentage van 39%. Deze werden gevolgd door placebo (44%), PDT met methylaminolevulinaat (MAL, 45%) en imiquimod (45%). De hoogste recidiefpercentages werden waargenomen bij 5-fluorouracil (52%), ablatieve laserbehandeling (54%) en diclofenac (85%). In klinische onderzoeken die laesiespecifieke recidiefpercentages evalueerden, had placebo het lagere recidiefpercentage (15%), gevolgd door ALA-PDT (20%) en MAL-PDT (34%). De langetermijnrecidiefpercentages van AK's zijn hoog, zelfs na initiële klaring. De meerderheid van de patiënten die voor AK's worden behandeld, hebben regelmatig toezicht en herbehandeling nodig. – Kelly B. Scarberry, MD

Duurzaam resultaat:

Cryotherapie en PDT icm ALA is dus het meest effectief gebleken. Wist u dat huidtherapeuten opgeleid zijn in het herkennen van actinische keratosen en de diverse vormen van huidkanker? Heeft u een afspraak bij MediPraxis en wilt u wat plekjes laten nakijken dan kan dat. Wij kunnen u voorzien in advies.


Voorkomen is beter dan genezen!

Wees verstandig met de zon. Dit doet u door de huid langzaam te laten wennen aan de zon. Een langzaam bruin kleurtje ontwikkelen is een goede manier om pigment aan te maken wat als een parasolletje rondom de celkern gaat zitten om het DNA te beschermen. Een betere natuurlijke zonnebescherming bestaat er niet. Toch is het niet afdoende voor mensen met een blanke huid. Wij kunnen u helpen met advies over de juiste zonbescherming die bij uw huid, leefstijl en wensen past. En dat betreft niet alleen van buitenaf. Want ook van binnenuit kunt u uw huid ondersteunen zodat u zonder zorgen van het zonnetje kunt genieten. Want laten we dat vooral niet vergeten. Genieten van het zonnige leven is super gezond!


MediPraxis is gespecialiseerd in huidverzorging van zowel buitenaf als van binnenuit.


Fijne zomer alvast!


Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page