top of page

Effectieve totaalaanpak bij rosacea.

Bijgewerkt op: 4 sep. 2023

Rosacea is een huidaandoening die gepaard gaat met roodheid van de wangen, neus en soms ook de kin. De huid heeft de neiging te gaan ontsteken, er verschijnen dan papels en pustels. De huid voelt vaak branderig en trekkerig aan. Het verschil met gewone acne is dat de huid weinig tot geen comedonen (mee-eters) bevat.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het behandelen van de oorzaken van binnenuit in combinatie met behandelingen van buitenaf het meest succesvol zijn.


Onderzoeken tonen aan dat bij de huidaandoening rosacea een relatie bestaat tussen de bacteriële samenstelling op de huid (microbioom) en de huidklachten. Er lijkt vooral een verband te bestaan tussen rosacea en een abnormale bacteriegroei in de dunne darm, small intestinal bacterial overgrowth, afgekort SIBO genoemd. Een belangrijke oorzaak voor het ontwikkelen van een SIBO is een tekort aan maagzuur (hypochloorhydrie). Ten onrechte wordt vaak gedacht dat deze mensen een teveel aan maagzuur hebben. maagzuurremmers worden daarom veelvuldig voorgeschreven. Als hiermee de maagklachten niet minder worden en je last heb van een opgeblazen gevoel in de bovenbuik, denk dan eens aan een SIBO. Het nemen van vitamine c in de vorm Ascorbinezuur bij de maaltijd kan SIBO klachten verminderen tezamen met intermittent fasting. Een afname van SIBO klachten laat bij rosaceapatiënten een significante verbetering van de huid zien. Er is geen duidelijke aanwijzing van één specifieke bacterie, gist, schimmel of mijt als veroorzaker van rosacea. Het lijkt erop dat het bij rosacea meer gaat om een samenspel van micro-organismen en andere factoren zoals SIBO.


Rosacea, psoriasis, atopische dermatitis en acne zijn huidaandoeningen waarbij sprake is van een disbalans van de microbiële huidflora. Verschillende micro-organismen kunnen een rol spelen bij de pathologie van rosacea, maar er is nog geen duidelijke correlatie gevonden. Zo lijken micro-organismen zoals Helicobacter pylori, Demodex folliculorum, Staphylococcus epidermidis en Chlamydia pneumonia betrokken te zijn bij de pathogenese, maar het is nog niet gelukt om één van deze aan te wijzen als specifieke veroorzaker. Mogelijk gaat het om de verzameling van micro-organismen i.p.v. één organisme alleen. Hieruit mag worden geconcludeerd dat zowel het microbioom van de huid en de darm een rol spelen in de pathogenese van rosacea, mogelijk samengaand met andere factoren. Een betere kennis van de samenstelling van het microbioom en de interacties met de microben van de gastheer kunnen bijdragen aan duidelijkheid omtrent het mechanisme van de ontwikkeling van rosacea en de ontwikkeling van nieuwe therapeutische benaderingen.


De samenstelling van het huidmicrobioom is cruciaal voor een normaal functionerend immuunsysteem in de huid en dit draagt samen met de fysieke barrière functies bij aan het waarnemen van mogelijk gevaar zoals een trauma en een infectie. Recente onderzoeken hebben een abnormale activatie van het aangeboren immuunsysteem laten zien bij rosacea.


In de epidermis bij rosacea patiënten is een toegenomen expressie van Toll-like Receptor 2 (TLR-2) waargenomen en dit kan een mogelijk verklaring zijn voor de toegenomen inflammatoire reactie op externe stimuli. Toll-like receptoren (TLRs) zijn eiwitten die als membraamreceptoren andere micro-organismen kunnen herkennen en dan cytokines kunnen laten vrijkomen waardoor witte bloedcellen en stikstofmonoxide-moleculen uit de bloedbaan treden. Anti-inflammatoire ingredienten in huidverzorgingsproducten maar ook in de voeding kunnen daarom positief bijdragen aan het verminderen van rosacea klachten.


Daarnaast lijkt er ook een hormonaal component te spelen. Niet voor niets komt rosacea vooral voor bij vrouwen tussen de 40 en 50 jaar. De vrouwelijke hormonen nemen op die leeftijd in hoeveelheid af. Een relatief tekort aan progesteron lijkt een rol te spelen. Nog menstruerende vrouwen kunnen daarom baat hebben bij Monikspeper als supplement. Vrouwen die niet meer menstrueren kunnen baat hebben bij een bio-identieke progesteron creme. Prostaglandine D2 kan in die periode juist stijgen. Dit zorgt voor meer inflammatie. Bij vrouwen met rosacea ontdekte men tevens vaak haarverlies bij het voorhoofd (inhammen) en wenkbrauwen. Dit heeft beide een verband met een hoog gehalte aan prostaglandines. Het verlagen hiervan kan middels een anti-inflammatoir dieet, het eten van veel vezels om overtollig oestrogeen te binden en het eten van granaatappelpitjes.


Tevens is er een verband gevonden met een hoge bloedsuiker en een disbalans in de cholesterol vetzuren. Bij MediPraxis kunnen we uitgebreid onderzoek doen naar de oorzaken van rosacea. Zo kunnen we het darmmicroboom onderzoeken, de hormonale status bekijken en het immuunsysteem in kaart brengen. Aan de hand van de resultaten kunnen we de aandoening van binnenuit op een natuurlijke manier behandelen.


Een gezonde leefstijl wordt aanbevolen voor mensen met rosacea:

  • Stress reductie om een teveel aan cortisol te voorkomen

  • Bewust ontspannen/ ont-stressen en plezier hebben.

  • Verminderen en/of vermijden van zuivel.

  • Verminderen of vermijden van snelle suikers inclusief gedroogde vruchten.

  • Verminderen van glutenhoudende granen zoals tarwe.

  • Minimaliseer, zwarte thee, koffie en alcohol, kaneel, pepers, tomaat, citrusvruchten en voedingsadditieven.

  • Minimaliseer rood vlees (rund, geit, schaap, varken).

  • Sommige mensen met rosacea reageren heftig op histamine.

  • Om de dag vegan eten mbv lang geweekte en goed afgespoelde peulvruchten.

  • Vette vis of chiazaad eten om voldoende anti-inflammatoire omega 3 binnen te krijgen.

  • Het nuttigen van veel diverse soorten groenten is goed.

  • Neem extra vezels zoals psylliumvezels, lijnzaad en accaciavezels om overtollig oestrogeen af te voeren.

  • Nuttig onbewerkte natuurlijke voeding.

  • Gebruik veel olijfolie en minimaliseer zonnebloemolie.

  • Eet dagelijks granaatappelpitjes (eventueel uit de diepvries).

  • Doe aan intermittent fasting (binnen 8 uur eten-16 uur enkel drinken).

  • Beweeg voldoende.

  • Vermijdt in de zomer de volle zon. In het vroege voorjaar en najaar kan de zon juist helend zijn.

  • Heeft u maag of darmklachten, laat deze dan behandelen door een orthomoleculair darmtherapeut of natuur diëtist.

  • Bij een verhoogd LDL cholesterolgehalte kan Berberine of Rode gistrijst zinvol zijn om te nemen.


Huidverzorging bij Rosacea:

Wanneer er een een overgroei is van de Demodexmijt, wil je liever niet teveel vet aan de huid toevoegen. Deze mijt gebruikt namelijk vet voor zichzelf. Er bestaan medicinale creme's zoals Ivermectine die je kunt smeren om de Demodexmijt te doden.

Hydrateren is belangrijk. De huid voelt vaak erg droog aan. Daarnaast wil je ontsteking remmen en het huid microbioom in balans brengen. Hiervoor adviseer ik Wede, zink en verdunde appelazijn. Om de bloedvaatjes te versterken adviseer ik vaak een product met kruiden zoals paardenkastanje of muizendoorn. Verder kunnen de ingredienten hop, zoethout en vitamine B3 nuttig zijn in huidproducten tegen Rosacea. Heel belangrijk is het ook om de barrièrelaag te versterken met behulp van ceramiden. Inmiddels weten we precies welke producten juist wel of niet helpen bij Rosacea. En daarbij is ieder rosaceahuidje weer net even anders. Maatwerk is daarom nodig. Bij MediPraxis hebben we ons gespecialiseerd in het integraal aanpakken van huidaandoeningen zoals rosacea.


Behandeling:

Van binnenuit proberen wij altijd de oorzaak te zoeken en op een natuurlijke manier aan te pakken. Van buitenaf zal bij MediPraxis de behandeling gericht zijn op het herstellen van het huidmicrobioom, het remmen van ontsteking en het weg laseren van de rode vaatjes.


Huid-darm connectie:

Wil je meer weten over de link tussen de huid en darm, kijk dan eens op deze website: www.huid-darm.nl . Collega Marcelline Goyen heeft onlangs haar tweede boek uitgegeven over wetenschappelijk inzichten over de huid in relatie tot de darm. Ook rosacea wordt belicht door de schrijfster. Het eerste boek is specifiek geschreven voor dermatologen en huidtherapeuten. Het tweede boek is gericht aan alle mensen die interesse hebben in de huid. Het is een makkelijk leesbaar boek met duidelijke illustraties en diepgaande hedendaagse kennis.


Rosacea specialist MediPraxis.org



Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page