top of page

Preventie van Alzheimer

Bijgewerkt op: 28 dec. 2021

Multivitaminen

De onderliggende hypothese dat multivitaminen gunstig zijn voor de cognitie komt voort uit bewijs dat essentiële tekorten aan voedingsstoffen zoals B12, foliumzuur, vitamine D en andere micronutriënten in observationele studies zijn gekoppeld aan versnelde cognitieve achteruitgang en dementie. Maar er zijn maar weinig gerandomiseerde onderzoeken naar deze micronutriënten geweest en ze hebben meestal individuele micronutriënten getest en geen uitgebreid multivitaminesupplement.

COSMOS-Mind besloot daarom verder te gaan onderzoeken. Het onderzoek omvat 2262 mannen en vrouwen, allemaal ouder dan 65 jaar met een gemiddelde leeftijd van 73. Ze ondergingen herhaalde cognitieve beoordelingen, beginnend vóór randomisatie, een baselinebeoordeling en beoordelingen in jaar 1, 2 en 3. De cognitieve beoordeling was een goed gevalideerd meetinstrument die een samengestelde globale score omvatte, evenals beoordeling van episodisch geheugen, uitvoerende functie en andere domeinen.

Ze ontdekten dat gedurende de 3 jaar van behandeling deelnemers die waren gerandomiseerd naar multivitaminen het significant beter deden dan degenen die waren gerandomiseerd naar een placebo. En de onderzoekers schatten dat multivitaminen de cognitieve veroudering in de loop van de 3 jaar met 60% vertraagden, waardoor de cognitieve veroudering met 1,8 jaar werd verminderd. De subgroep met een voorgeschiedenis van hart- en vaatziekten bij aanvang leek een bijzonder sterk voordeel te hebben van de multivitaminen.

Dit is de eerste grootschalige gerandomiseerde studie die de werkzaamheid van multivitaminen suggereert bij het vertragen van cognitieve veroudering. Dit zou een eenvoudige, veilige en toegankelijke ingreep zijn. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat deze bevindingen moeten worden gerepliceerd. Als de bevindingen worden bevestigd, kan suppletie met multivitaminen een belangrijk middel worden om de gezondheid van de hersenen bij oudere volwassenen te beschermen.

Vasten en voeding:

Intermittent Fasting heeft heel veel gezondheidsvoordelen waaronder het vertragen en voorkomen van Alzheimer. Bij IF eet je je maaltijden binnen een bepaald timeframe zodat je daarna een behoorlijk deel van de dag niets eet. Zo nuttigen veel mensen tegenwoordig hun maaltijden binnen een timeframe van 8 uur en eten daarna 16 uur lang niets. Andere mensen eten een dag per week helemaal niets. Weer anderen vasten eens per jaar 5 dagen achter elkaar waarbij ze langzaam afbouwen naar 500 calorieen per dag op dag 3 en daarna weer langzaam opbouwen. Langer vasten dan 5 dagen geeft kans op nutrienten tekort en kan de stofwisseling langdurig vertragen waardoor je meer kans krijgt op overgewicht wanneer je weer gewoon gaat eten. Bij IF is het belangrijk dat hetgeen wat je eet wel overwegend volwaardige voeding is. Het is dus belangrijk dat het zowel eiwitten, vetten als koolhydraten bevat en ook een breed assortiment van vitaminen en mineralen. Wat betreft eiwitten heeft de afwisseling tussen vette vis, biologisch ei, biologische kip, noten, zaden en peulvruchten de voorkeur boven rood vlees, niet biologisch vlees of bewerkt vlees. Het Mediterraanse dieet lijkt het meest gunstig te zijn. Dit is rijk aan gevarieerde groenten, vis, olijven, noten en zaden.

Beweging:

Regelmatig wandelen, fietsen, zwemmen, yoga, Tai-Chi-Gong of dansen is bewezen effectief om Alzheimer te remmen of voorkomen. Zeker als dit in de buitenlucht wordt gedaan.

Sociale contacten:

Het hebben van prettige sociale contacten, ergens bijhoren, houdt ouderen gelukkig en gezond. Ook heeft dit een gunstig effect op de cognitie en geheugen.

Bezigheden:

Het is belangrijk dat ouderen taken blijven doen die haalbaar zijn en ook realistische uitdagingen aan gaan zoals het leren van een nieuwe vaardigheid, taal of spel.

DNA:

Sommige mensen hebben genetisch meer kans op het krijgen van Alzheimer. Door het DNA in kaart te brengen kunnen specifieke adviezen worden gegeven om het ontstaan van Alzheimer te vertragen want ook al heb je een verhoogde aanleg, dat wil nog niet zeggen dat je het krijgt.

Overige factoren:

Het hebben van overgewicht, hoge bloeddruk, suikerziekte, een ongezond darmmicrobioom, opstapeling van toxinen, overmatige alcoholconsumptie en roken kunnen een negatieve invloed hebben op het brein en Alzheimer veroorzaken of verergeren. De zogenaamde Plaques in de hersenen bij mensen met Alzheimer zitten er om de hersenen te beschermen. De noodzaak om te beschermen wegnemen is daarom een goede remedie.

Healthy Aging:

U kunt bij MediPraxis terecht voor Healthy Aging, wat overigens veel verder gaat dan het voorkomen van Alzheimer. Aan de hand van een gesprek, DNA onderzoek, eventueel aanvullend laboratoriumonderzoek, kan een persoonlijk leefstijladvies worden samengesteld om u zo gezond en vitaal mogelijk in uw tweede helft van uw leven te helpen staan.Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page