top of page

Melasma/ zwangerschapsmasker behandelen

Bijgewerkt op: 1 mrt. 2021


De winter is de ideale periode om pigmentvlekken aan te pakken omdat de behandelingen de huid wat kwetsbaarder maakt voor de zon.


Kleine pigmentvlekken ontstaan meestal door huidveroudering en zonschade, deze plekjes kunnen we goed behandelen met onze laser of een TCA peeling. Deze keer wil ik echter ingaan op een hardnekkiger pigmentprobleem; melasma ook wel zwangerschapsmasker genoemd. In Engeland noemen ze het ook wel chloasma. De term melasma is afkomstig van het Griekse woord “melas” wat zwart of donker betekent.


Het ontstaan van Melasma:

Het wordt ook wel zwangerschapsmasker genoemd omdat het onder invloed van zwangerschapshormonen kan ontstaan. Maar ook hormonale invloeden zoals pilgebruik of hormoonverstorende stoffen in cosmetica kunnen een rol spelen. Het komt doorgaans voornamelijk voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd en heel zelden bij mannen. Bij melasma maken de pigmentcellen te veel pigment aan, vrouwelijke geslachtshormonen zoals progesteron en oestrogenen kunnen dit stimuleren. Ook UV straling, sommige cosmetica en anti-epilepsie medicatie kan een rol spelen in de pigmentaanmaak.Melasma ziet er uit als grillig gevormde pigmentvlekken, meestal op voorhoofd, wangen en bovenlip.


De behandeling:

Door dermatologen wordt vaak een Hydrochinon-combinatie creme voorgeschreven, dit is een blekende crème die vaak goed werkt maar soms helaas ook de huid flink kan irriteren waardoor er zelfs een averechts effect kan optreden.

Ook peelingen met een afschilferende werking zoals glycolzuur of een TCA peeling worden regelmatig ingezet. Het is dan belangrijk om naast de peeling de huid ook goed te beschermen tegen UV straling en producten te gebruiken die de pigment afgifte remmen, de zogeheten tyrosinase remmers. Deze producten zijn bij MediPraxis te verkrijgen. Voorbeelden hiervan zijn de restoring brightening creme van MD, de intense brightening creme van Iluma, de melan recovery van Mesoestetic en de Ultimate W+ lijn van Mesoestetic.


Van binnenuit:

Inwendig helpt het om supplementen in te nemen zoals bv Polypodium leucotomos, dit is een epifytische varen in tropische en subtropische gebieden van Amerika . UIt onderzoek is aangetoond dat het fototoxische schade voorkomt door UVA en UVB straling. Dit varen ingrediënt zit in het voedingssupplement TimeCapsule van Hush & Hush en is puur verkrijgbaar onder de naam Heliocare. Ook Astaxanthine is een supplement tegen zonschade en tegelijkertijd een goed antioxidant, gemaakt van rode algen. Daarnaast helpen vitamine C en Glutathion goed als antioxidant om oxidatieve stress te verminderen. De BioDetox bevat de precursors om zelf goed glutathion aan te maken. Een ontgiftingskuur met de BioDetox die daarnaast ook xeno-oestrogenen kan verwijderen uit het lichaam is een goed begin om melasma aan te pakken van binnenuit.


Van buitenaf:

Voor de aanpak van buitenaf maken wij gebruik van de Cosmelan van Mesoesthetic. Een peeling specifiek voor de behandeling van melasma en qua werkzaamheid vergelijkbaar met een laserbehandeling. Het is een depigmentatie methode die ook op de lange termijn goede resultaten geeft en dat is een belangrijk aspect omdat het diepe pigment, wat bij melasma het geval is, een lastige aandoening is die de neiging heeft weer terug te komen.


De Cosmelan is een intensieve behandeling die bestaat uit verschillende fasen.

Tijdens het intakegesprek wordt uw huid grondig nagekeken, foto’s gemaakt en krijgt u uitleg over de behandeling. Daarna kunt u alvast 4 weken thuis aan de slag met de Brightening peel booster en de hydra milk cleanser. Ook is dit een goed moment om met de BioDetox te starten.

Vier weken later komt u in de ochtend naar de praktijk voor de behandeling. Eerst wordt de huid grondig schoongemaakt en geprepareerd voor het intensieve Cosmelan 1 masker. Deze wordt op uw huid aangebracht door de huidtherapeut en vervolgens wordt met u afgesproken hoe lang het masker kan blijven zitten. U gaat dus met het masker op uw gelaat naar huis, dit masker is caramel kleurig.

U kunt dit masker er na de afgesproken tijd zelf afhalen en vervolgens het protocol volgen met de thuisproducten. Deze thuisproducten dient u nog een paar maanden te gebruiken. Melasma is een aandoening die bij de geringste prikkel weer de kop kan opsteken. Om tot een goed resultaat te komen is therapietrouw daarom heel belangrijk.


De huid vernieuwt zich ongeveer elke maand. Het resultaat zal geleidelijk ontstaan nadat de huid zich steeds weer vernieuwt. Bijwerking als roodheid komt soms voor in de eerste dagen na het cosmelan masker, de huid kan wat geïrriteerd aanvoelen. Dit gaat vanzelf weer weg na verloop van tijd.


Wat kost het?

Een behandeling met Cosmelan is vergelijkbaar met enkele laser behandelingen. Zowel qua intensiteit als qua prijs. Het voordeel is dat het risico op nieuwe pigmentvorming kleiner is. Prijs: 675,00 inclusief producten gedurende de eerste maand.


Na deze maand is het belangrijk om nog enkele maanden de cosmelan 2 en een goede zonbescherming te gebruiken. Naar verwachting zijn er daarna nog 2 potjes Cosmelan 2 nodig om het optimale resultaat te behalen. De gemiddelde kosten zijn dan rond de 150,- per maand als je het over 7 maanden verdeeld.


Omdat melasma niet van de ene op de andere dag ontstaat en helaas ook niet direct weg is, hebben we in onze praktijk mooie camouflage producten om de pigmentvlekken minder opvallend te laten zijn. Vergoeding van camouflage producten vallen onder de aanvullende zorg indien u daarvoor verzekerd bent. Maak gerust een afspraak zodat we kunnen bespreken wat wij u kunnen bieden als u last heeft van melasma of andere huidproblemen.
304 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page