top of page

Holistische huidtherapie

Bijgewerkt op: 20 nov. 2023

Graag stel ik mij even voor. Mijn naam is Joyce wakker.

Vanaf mijn opleiding huidtherapie heb ik mij altijd afgevraagd wat de oorzaak was van de huidziekten waar wij over leerden. In de praktijk kregen wij vooral behandel tools die van buitenaf op de aandoening in werkten, van peeling tot laserapparaat maar over de

oorsprong van aandoeningen zoals bijvoorbeeld acne en eczeem, werden we niet veel

wijzer gemaakt.


Op zoek naar de oorzaak

Ik ben altijd nieuwsgierig geweest naar de onderliggende reden achter het symptoom. Ik

vraag mij af waarom acne niet voorkomt bij bepaalde volkeren in de wereld en wel ontstaat zodra mensen uit deze bevolkingsgroep gaan verhuizen naar een plek waar ze er een westerse leefstijl op na houden.

Veel huidaandoeningen ontstaan van binnenuit, door leefstijl, zonder dat mensen zich daar altijd bewust van zijn. Mensen wijzer maken over de oorzaak van hun huidaandoening en ze op weg helpen naar herstel is waar ik de meeste voldoening uithaal.

Holistische benadering

Ik ben mij gaan verdiepen in fytotherapie (plantkunde) en heb een 2-jarige opleiding

afgerond bij Herbasanitas. Daar leerde ik veel over de kracht van planten en de inwerking daarvan op het lichaam en de huid. Toch bleek dit niet voldoende te zijn, als de basis zoals voeding, stress management en beweging niet op orde zijn kun je met de juiste plant alleen ook niet veel vooruitgang bereiken.

Dit inzicht leidde mij tot de opleiding orthomoleculaire voeding. Nadat ik deze had afgerond voelde ik de behoefte in meer verdieping en nu studeer ik KPNI. Psycho-neuro-immunologie is een studie naar de wisselwerking tussen de psyche, het zenuwstelsel en het immuunsysteem, gebaseerd op onze evolutionaire programmering.

Daar vond ik de juiste handvatten waarmee ik mensen kan helpen om de huidaandoening vanuit leefstijl aan te pakken. Soms met aanvullende supplementen of kruiden, soms is alleen leefstijlaanpassing al genoeg. Het is een meer holistische kijk op gezondheid met als doel het lichaam weerbaarder en flexibel te maken in een wereld die ons voor allerlei uitdagingen brengt.

Tijdens een consult probeer ik erachter te komen bij welk werkingsmechanisme het verkeerd gaat in het lichaam. De behandeling bestaat uit; zo goed mogelijk uitleggen wat de oorzaak is van de symptomen, kijken waar winst gehaald kan worden die toepasbaar is, zodat we samen tot een goede behandelstrategie komen.

Soms kan aanvullend onderzoek meer informatie geven die het behandeltraject ondersteunt. Denk aan allergie, voedingsintolerantie, het microbioom van de darm of een hormoonprofiel.

Een gezonde huidbarriere

Daarnaast heb ik door jarenlange ervaring als huidtherapeut ook goede adviezen over hoe we de huid van buitenaf het beste kunnen verzorgen. Die adviezen zijn gericht op het herstellen van de beschadigde huidbarrière en het optimaliseren van de zuurgraad van de huid. Ik heb altijd veel gelezen over gezonde voeding en leefstijl, als puber had ik last van acne en later kwam daar PCOS en overbeharing bij. Dat is ook een motivatie geweest om huidtherapie te gaan studeren. Een bezoek aan een orthomoleculaire arts in Amsterdam heeft mij destijds goed geholpen om van mijn klachten af te komen.


Mijn instelling is; practice what you preach!

Voor mij betekent dat tijd maken voor ontspanning, dat doe ik door te lezen, fietsen en

tekenen. Ik breng graag tijd door buiten in de natuur en heb van gezond koken mijn hobby gemaakt. Mijn werk blijft uitdagend omdat er steeds weer nieuwe onderzoeken te vinden zijn over voeding en leefstijl.


Mijn genoten opleidingen:


2023 KPNI

2023 Wegwijs in hormonen bij RP Sanitas Humanus

2023 Wegwijs in bloeduitslagen bij RP Sanita Humanus

2023 Basisopleiding darmmicrobioom bij Medivere

2021 Integraal Orthomoleculair therapeut bij Natura Foundation

2021 Immuno-MicrobioomXpert ‘21 bij Energetica Natura

2015 2-jaar Fytotherapie bij Herbasanitas

2010 Brandwonden opleiding HU

2007 Leraar opleiding Ivlos

2004 Bachelor of Science (BSc) Huidtherapie

1995 HKU Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

1993 Tekenacademie Amsterdam


J. Wakker, BSc. kPNI en huidtherapie bij MediPraxis

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page