top of page
Cynthia van Schendel

Hoe zit het met zon bescherming?

Bijgewerkt op: 17 jun. 2022

De laatste tijd zijn er veel discussies rondom zon bescherming. Moet je je nu wel of niet beschermen tegen de zon?

Hoe zit het bijvoorbeeld met vitamine D? En wat voor soort zon bescherming is de juiste? Al in 2015 schreef ik een paper over dit onderwerp. Want ik kreeg als huidtherapeut vooral de opdracht iedereen dagelijks een SPF te adviseren maar als natuurgeneeskundige wilde ik de gezondheid van de mens niet belasten met giftige of schadelijke stoffen. Daarnaast ben ik een natuurliefhebber en wil ik geen producten adviseren die het koraal aantasten. Bovendien kun je je voorstellen, dat wanneer een stof koraal kan aantasten, het ook effect heeft op andere levensvormen.



Wat is zonschade eigenlijk?

Wanneer iemand vaak langdurig in de zon is geweest, en daarbij ook geregeld is verbrand, dan weet je zeker dat er zonschade aanwezig is. Dit uit zich in een blijvend bruin tintje, je ziet bijvoorbeeld in de winter nog steeds je bikinibroekje staan op je huid. Daarnaast kan er sprake zijn van vroegtijdige huidveroudering en op volwassen leeftijd kan zonschade uitmonden in actinische keratose, een voorloper van huidkanker. Om huidkanker en vroegtijdige huidveroudering te voorkomen is veelvuldig langdurig in de zon /onder een zonnebank gaan en regelmatig verbranden dus uitermate ongezond.


Is een zongebruind tintje te vergelijken met een SPF?

Regelmatig een kort moment (5 a 15 minuten afhankelijk van je huidskleur) de huid onbeschermd bloot stellen aan de zon kan daarentegen juist heel gezond zijn. Hiermee kun je voldoende vitamine D aanmaken wat een belangrijke functie heeft voor behoud van een goede mentale en geestelijke gezondheid. Ook kun je op die manier de huid laten wennen aan de zon waarbij het pigment gaat aanmaken. Dit pigment is een natuurlijke zonbescherming. Afhankelijk van je huidskleur kun je een natuurlijke zonbescherming aanmaken van SPF 5 tot 30.

Voor de blanke, typische Nederlandse, huid geldt ongeveer SPF 5 tot 8. Voor een mediterraans huidtype ongeveer SPF 10-15. Voor getinte en donkere huidtypen ligt de SPF aanzienlijk hoger. Een SPF 15 blokkeert 93,3% van de zonnestralen, een SPF 30 blokkeert 96,6% en SPF 50 zelfs 98%. Zo zie je dat de getallen van een SPF erg misleidend zijn. Tussen factor 15 en factor 50 zit geen 35 maar 4,7%. Veel mensen weten dit niet.

Een typisch Nederlands huidtype 2 krijgt dus door de huid langzaam te laten wennen aan de zon een natuurlijke SPF van ongeveer 5 tot 8. Dat is een natuurlijke ,maar vrij lage bescherming. Toch heeft deze bescherming veel waarde. Je hoeft het niet in te smeren, de beschermende pigmentkorrels zitten als een parasolletje boven je cel DNA, precies daar waar je de huid wil beschermen. Daarnaast is het ook nog eens waterproof. Heel waardevol dus wanneer je uitsluitend kortdurend buiten komt en zon vermijd tussen 10:30 en 15:00 uur. Maar vaak zijn we al gauw langer dan 15 minuten buiten en ook midden op de dag. En ja, dan heb je met een huidtype 1, 2 en 3 alsnog extra bescherming nodig in de zonnige maanden.


Is zonbescherming van binnenuit mogelijk?

Eigenlijk is het antwoord nee, maar daarmee is nog niet alles gezegd. Want van binnenuit, bijvoorbeeld via voeding of supplementen, kun je geen sunblock aanmaken in de huid. Wat je wel kunt doen, is de huid voorzien van bepaalde stoffen die de oxidatieve stress veroorzaakt door zonlicht, neutraliseren via antioxidanten. Een voeding rijk aan vitamine E, C , Selenium en gekleurde groenten en zomerfruit zijn bewezen effectief om zonschade te voorkomen of te herstellen. Het kan echter wel 10 weken duren voordat het niveau van dit soort stoffen optimaal aanwezig is in het lichaam waarbij je huid er gebruik van kan maken. Op tijd beginnen dus. Goed om te weten is dat vitamine E ook veelvuldig wordt toegepast in huidverzorgingsproducten. Vitamine C ook maar die blijft maar zeer kort stabiel op de huid. Vitamine C gebruik je daarom beter van binnenuit. Daarnaast zijn er nog andere stoffen die bewezen effectief zijn bij het neutraliseren of herstellen van oxidatieve stress veroorzaakt door UV straling. Zoals NAC en Astaxanthine. Paba kan helpen bij het vormen van melanine. Hierdoor wordt je huid geholpen om een natuurlijk tintje , en dus zonbescherming, op te bouwen.


De beste uitwendige zonbescherming:

Minerale filters zoals zinkoxide of titanium dioxide zijn het meest veilig voor mens en natuur. Let bij het kopen van deze zonbeschermingsproducten ook op of er geen parfum, parabenen en chemische filters zijn toegevoegd. Bij het aanbrengen van een minerale SPF in poedervorm wordt aangeraden om even je adem in te houden. Het inademen van titaniumdioxide is namelijk ook niet altijd wenselijk. Als je de hele dag in de zon bent is het bovendien belangrijk om regelmatig opnieuw zonbescherming aan te brengen. Want via water, zweet of wrijving kan de zonbeschermende werking afnemen of zelfs verdwijnen.


Genieten van de zon is heel gezond!

Sommige mensen komen nauwelijks buiten omdat ze bang zijn van de zon. Toch is zonlicht heel gezond voor ons. Geniet daarom van het zonnetje. Je voelt vaak vanzelf wel wanneer het genoeg is. Je voelt de zon branden op je huid of je krijgt het erg warm. En dan kun je het beste de shadow opzoeken of naar binnen gaan. Urenlang op het strand bakken met een SPF 50, waarbij je door het lekkere briesje niet voelt hoe de zon brandt, is minder gezond dan even 5 a 10 minuutjes onbeschermd in het zonnetje een kopje thee drinken. Gebruik je gezonde verstand. Eet lekker veel zomerfruit, gekleurde groenten en noten. En gebruik een SPF wanneer je in de lente of zomer langer dan 15 minuten in de zon bent. Neem voor de zekerheid altijd een SPF mee. Wil je een persoonlijk advies? Dan weet je ons te vinden. In de praktijk hebben we gezonde SPF en voedingssupplementen op voorraad. De therapeuten van MediPraxis geven je graag informatie en goed onderbouwd advies. Want uw gezondheid is onze passie!




























Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page