top of page

Vrouwen en hormonen.


Elke vrouw heeft te maken met hormonale invloeden. Tijdens de menstruele cyclus variëren de hormonale spiegels waardoor vrouwen worden beïnvloed. Rond de eisprong bijvoorbeeld, wanneer het oestrogeen piekt, is een vrouw vrolijk, open en vol energie. Vlak voor de menstruatie is ze wat meer prikkelbaar en kan ze wat puistjes krijgen. Tijdens de menstruatie is ze wat meer teruggetrokken en gericht op haar eigen wijsheid. Tijdens de zwangerschap ontstaat er een speciale hormonale status waarin de baby veilig kan blijven groeien. Gedurende de overgang is er sprake van een disbalans tussen de verschillende vrouwelijke hormonen. Na de menopauze ontstaat er een stabiele situatie waarbij er sprake is van een lage hoeveelheid van zowel oestrogeen en progesteron, hierdoor is de invloed van de altijd al aanwezige testosteron meer zichtbaar. Bijvoorbeeld haargroei in het gezicht en meer mannelijke gelaatstrekken.

De overgang:

In Nederland hebben vrouwen gemiddeld genomen op hun 51e (45-55 jaar) hun laatste menstruatie (menopauze). Ongeveer 5 a 10 jaar daarvoor begint de overgang. Dit is de fase waarin een vrouw haar vruchtbaarheid langzaam aan verliest. Sommige vrouwen worden vanwege medische redenen met behulp van medicijnen in de overgang gebracht. Bij hen verloopt het proces veel sneller dan bij vrouwen bij wie de overgang op natuurlijk wijze verloopt. In de eerste jaren van de overgang neemt vooral het hormoon progesteron af. Hierdoor raakt het evenwicht tussen oestrogeen en progesteron uit balans.

Verschijnselen van een te laag progesteronniveau:

Een onregelmatige en vooral korte cyclus.

Zware langdurige menstruaties (soms met stolsels)

Moeite met plas ophouden (vooral als vrouwen kinderen hebben gebaard).

Toegenomen PMS

Cyclus gerelateerde hoofdpijn

Oedeem / vocht vasthouden in het hele lichaam (neemt tijdens de menstruatie af)

Lichte slaap

Onrustige benen

Angstiger of zwaarmoedig

Gespannen borsten

Toegenomen of veranderd libido

Op een gegeven moment zijn de eicellen bijna op en gaat de menstruatiecyclus steeds langer worden. In de laatste jaren van de overgang neemt ook het oestrogeengehalte af. Aangezien het vetweefsel ook oestrogeen aanmaakt hebben vooral magere vrouwen sneller in de gaten dat het oestrogeengehalte daalt.

Verschijnselen van een laag oestrogeengehalte:

Slecht geheugen en concentratie

Toename rimpels en droge huid

Opvliegers/ koude-aanvallen

Wakker midden in de nacht

Vaker blaasontsteking

Pijnlijke en stijve gewrichten

Droge slijmvliezen

Laag of veranderd libido

Meer temperament

Haaruitval op het hoofd

Toename haargroei in het gezicht

Botontkalking

Medicijnen en supplementen

De ene vrouw heeft veel last van overgangsverschijnselen, de ander nauwelijks. Sowieso is het een natuurlijk verschijnsel en hoort het bij het vrouw zijn. Wanneer een vrouw ernstige klachten heeft kan de huisarts hormoontherapie voorschrijven met bio-identieke hormonen. Hierbij is het belangrijk dat er naast bio-identieke oestrogenen ook bio-identieke progesteron gegeven wordt. Ook kunnen natuurgeneeskundige supplementen uitkomst bieden. Aangezien de overgang in fases verloopt is het niet zo dat een middel wat in eerste instantie goed hielp ook in een latere fase goed helpt. Integendeel zelfs. Het gaat erom dat er steeds een juiste balans wordt gevonden. Een orthomoleculair therapeut zal proberen in elke fase van de overgang het juiste middel te vinden om die balans te herstellen. Bij een te laag progesterongehalte is dat bijvoorbeeld monnikspeper en op voorschrift van een arts pregnenolone (de voorloper van diverse hormonen zoals DHEA en progesteron). Bij een laag oestrogeengehalte zijn dat hop, zilverkaars of soja. Ondersteunend tijdens de gehele overgang zijn maca, rhodiola, teunisbloemolie en pycnogenol nuttige supplementen. Bij MediPraxis zal de orthomoleculair therapeut individueel bekijken welk supplement het meest geschikt is. Er bestaan laboratorium speekseltesten om te achterhalen wat het niveau is van de verschillende hormonen. Het doen van zo’n test kan in sommige gevallen een goede ondersteuning bieden in het samenstellen van een orthomoleculair behandelplan.

Body-mind-technieken:

Chronische stress heeft een zeer negatieve invloed op de overgang. Stresshormonen worden in de bijnieren gemaakt. Tijdens en na de overgang worden de meeste vrouwelijke hormonen eveneens in de bijnieren geproduceerd. In stresssituaties krijgen geslachtshormonen nooit voorrang. Stress kan daarom voor een extra hormoon daling zorgen. Met behulp van mindfulness, Tai Chi, wandelen en yoga kun je het stressniveau naar beneden brengen.

Zelf centraal:

De hormonale veranderingen tijdens de overgang zorgen ervoor dat vrouwen minder geneigd zijn om voor anderen te zorgen en meer ruimte voelen om hun eigen behoeften centraal te zetten. Dit kan een midlifecrisis teweeg brengen. Hoewel een midlifecrisis stress geeft, kan het op de langere termijn positief bijdragen aan juist minder stress. Vrouwen leren om hun leven beter af te stemmen op hun eigen behoeften en kunnen vaak ook beter grenzen stellen. Postmenopauzale vrouwen voelen zich vaak sterk, zelfbewust en stabiel. Je ziet vaak dat vrouwen tussen hun veertigste en vijftigste een enorme persoonlijke groei doormaken en de hormoonveranderingen dragen hier zeker aan bij. Postmenopauzale vrouwen gaan zowel qua uiterlijk als qua innerlijk wat meer lijken op mannen. Tegelijkertijd hebben ze de levenservaring van het vrouw zijn ook op zak. In sommige culturen worden postmenopauzale vrouwen niet voor niets als de meest wijze raadgevers beschouwd.

Gezond gewicht:

Vetcellen bevatten veel van het enzym aromastase. Dit enzym zorgt ervoor dat bepaalde hormonen worden omgezet in oestrogeen. Dit oestrogeen kan overgangsklachten in de 2e fase verminderen. Het is echter wel zo dat een teveel van deze vorm van oestrogeen kan bijdragen aan hormoongevoelige borstkanker of baarmoederhalskanker. Het is daarom belangrijk om een gezond vetpercentage te hebben. Niet te dun en niet te dik. De buikomvang is hierbij een betere graadmeter in vergelijking met het BMI. Vrouwen met een gemiddelde lichaamslengte hebben een gezonde tailleomvang tussen de 65 en 80 cm.

Intermitterend vasten:

De meest gezonde manier van gewicht verliezen is om dagelijks gezond te eten waarbij het accent ligt op veel groenten. Een dag per week hou je een vastendag waarbij je alleen water, thee, groentesap (dus geen fruit) en eventueel bouillon drinkt. Naast dat je hiermee gewicht verliest is intermitterend vasten ook erg goed voor je algehele gezondheid. Het immuunsysteem wordt sterker, de darmflora verbetert, de suikerstofwisseling verbetert, de vetverbranding wordt gestimuleerd en de telomeren worden verlengd waardoor je verjongt. Mensen die wekelijks vasten worden gemiddeld ouder en ook gezonder ouder in tegenstelling tot mensen die niet vasten. Mensen die last hebben van suikerdips en daardoor het vasten niet volhouden, kunnen baat hebben bij een orthomoleculair supplement om de suikerstofwisseling te verbeteren. Zij kunnen daarnaast het vasten beter langzaam opbouwen via een schema die te verkrijgen is in onze praktijk.

Oestrogeendominantie:

Er is sprake van oestrogeendominantie wanneer de hoeveelheid oestrogeen vele malen hoger is dan het progesteron. Dit kan het geval zijn bij zowel jonge vrouwen als vrouwen van middelbare leeftijd of ouder. Oestrogeendominantie is de veroorzaker van melasma, vetophopingen, lipoedeem, endometriose, pijnlijke borsten en pms. Oestrogeendominantie wordt veroorzaakt door hormoonverstorende stoffen, een slechte afbraak van oestrogeen of een te hoge aanmaak van oestrogeen.

Oetrogeenafbraak:

Oestrogeen wordt in eerste instantie omgezet in wateroplosbare metabolieten en daarna biochemisch omgezet (methylatie, sulfatie, gucoronisatie) waarna ze uitgescheiden kunnen worden. Vooral de sterk werkzame 16-OH metaboliet kan bijdragen aan oestrogeendominantie en bevordert het ontstaan van borstkanker, baarmoederhalskanker en vleesbomen. Op middelbare leeftijd hoort het niveau van deze metaboliet laag te zijn. Voor een goede afbraak zijn actieve B-vitaminen belangrijk en ook het eten van vezels helpt bij de afvoer van oestrogenen.

Xeno-oestrogenen:

Via hormonale anticonceptie en onze voeding, cosmetica, kleding, gebruiksvoorwerpen en milieu krijgen we hormoonverstorende stoffen binnen. Deze hebben een oestrogeenachtige werking. Dat is de reden waarom oestrogeendominantie zoveel voorkomt tegenwoordig. Om deze xeno-oestrogenen af te breken hebben we een goede detoxificatie nodig. De BioDetox is het enige complete product wat er op de markt is om echt af te rekenen met deze hormoonverstorende stoffen. Iedereen zou eens of twee keer per jaar zo’n kuur moeten doen. Vooral vrouwen die hormonaal uit balans zijn en ook mannen die problemen hebben met vruchtbaarheid. Want ook mannen kunnen last hebben van oestrogeendominantie. De BioDetox is via MediPraxis te verkrijgen.

Huidverzorging:

Tijdens de overgang verandert de huid. Je kunt meer last krijgen van puistjes en mee-eters. De huid wordt slapper en er verschijnen meer rimpels. De meeste anti rimpel producten verergeren juist de acne en andersom. Huidverzorging bij vrouwen in de overgang is daarom maatwerk. Bij MediPraxis behandelen wij de zieke en beschadigde huid. Maar wist u dat u bij MediPraxis ook terecht kunt voor een schoonheidsbehandeling? Tijdens een schoonheidsbehandeling wordt er ook goed naar de huid gekeken en krijgt u een huidverzorgingsadvies op maat. Een schoonheidsbehandeling kunt u al boeken vanaf 55,00.

Healthy Aging:

Bij MediPraxis kunt u terecht voor een Healthy Aging check. Hierbij wordt uw lichamelijke en geestelijke gezondheid gecheckt en ook overgangsklachten kunnen worden besproken. Healthy Aging Therapie helpt zowel mannen als vrouwen om zo gezond en vitaal mogelijk in de tweede helft van het leven te staan.

info@medipraxis.eu Tel. 078-3032499 www.medipraxis.org

4.378 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page