top of page

Reduceer je sterftekans met 80% via voeding!


Uit een meta-analyse is gebleken dat je de sterftekans kunt verlagen en je levensduur kunt verlengen met behulp van de juiste voedingskeuzes.

Het komt er op neer dat als je dagelijks gezonde voedingsmiddelen eet, je de sterftekans met 56% verlaagd. Gezonde voedingsmiddelen zijn groenten, kruiden, fruit, noten & zaden, een beetje peulvruchten en vis. Daarbij is het goed om groenten afwisselend rauw of gekookt of gestoomd te eten. Mensen die alleen raw food eten blijken vaker voedingsstof tekorten te hebben in vergelijking met mensen die hun voeding kort verhitten. Extra gezond is om af en toe wat zeewier te gebruiken bij de groenten. Fruit is erg gezond maar bevat veel suiker (fructose). Te veel fructose zorgt voor overbelasting van de lever. Twee a drie stuks fruit tijdens de maaltijden (dus niet tussendoor) geeft de beste gezondheidsvoordelen. Wat betreft noten is het goed om een noten-mix te nemen waarin ook paranoten zitten. Paranoten zijn erg rijk aan Selenium, een mineraal wat we in Nederland vaak tekort komen maar wat onmisbaar is voor een goede ontgifting en een goed werkend immuunsysteem. Peulvruchten moeten langdurig geweekt en gespoeld worden voor ze klaar gemaakt worden. Daarmee verwijder je zeepachtige darmwand-irriterende stoffen. Eens a twee keer per week peulvruchten eten is erg gezond en kan goed worden gebruikt in vegetarische maaltijden.

Daarnaast zijn er voedingsmiddelen die je sterftekans met 52% verhogen. Dit zijn rood vlees, bewerkt vlees (beleg, worst, hamburgers), eieren en suikerhoudende producten zoals frisdrank, snoep en koek. Dus stoppen met snoepen, maar dat wisten we natuurlijk al. Het is daarnaast niet verstandig om elke dag vlees te eten. Als je vlees eet dan kun je het beste voor kip of kalkoen kiezen. Daarnaast is het goed om af te wisselen met vis en vegetarisch (peulvruchten).

Wat betreft zuivel blijkt één consumptie zuivel in de vorm van gefermenteerde yoghurt of kwark/ kaas per dag de sterftekans te verlagen maar vanaf 3 consumpties per dag de sterftekans juist aanzienlijk te verhogen. 1 consumptie zuivel per dag is dus prima. Gebruik hiervoor dus geen melk maar juist een gefermenteerde vorm van zuivel. In Yoghurt zit probiotica en in kwark of kaas zit vitamine K. Beiden zijn nodig voor een lang en gezond leven. Afwisselen dus.

Als je de plussen en minnen met elkaar verrekend kom je op een totale afname van sterftekans van 79% bij het maken van de juiste voedingskeuzes. Als we dan ook nog andere gezonde keuzes maken zoals verminderen van chronische stress, veel bewegen, veel thee drinken (groen, zwart en wit) en plezier maken dan worden we misschien wel onsterfelijk........ Nou dat niet natuurlijk...maar waarschijnlijk wel op een prettige manier heel oud. Live now, age later! Wil jij meer weten over Healthy Aging kijk dan op onze site voor meer informatie: bron: AM J CLIN Nutr.2017 APR.26.pii:ajcn 153148


173 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page