top of page

Vitamine D = supplement van het jaar!


Nederland heeft vitamine D gekozen als supplement van het jaar en dat is niet vreemd. Steeds meer mensen zijn zich er van bewust dat dit een echte zomer vitamine is en dat we die in de herfst en winter zullen zullen moeten slikken.

Waarom is dat eigenlijk? Dat heeft vooral met de stand van de zon te maken. In de zomer staat de zon vrij recht boven ons. In de herfst, winter en vroege voorjaar staat de zon altijd heel schuin. Vanwege die schuine stand komt er te weinig zon op de huid per vierkante centimeter om vitamine D aan te maken. Het grootste deel van vitamine D wordt namelijk aangemaakt door de huid. Een klein deel kunnen we via de voeding binnen krijgen via het eten van vette vis, roomboter en plantaardige oliën.

Als je geen vitamine D supplement slikt vanaf 1 oktober dan raakt je voorraad langzaam op. In de winter krijg je dan een enorm tekort.

We merken dan dat we ons moe voelen, minder vrolijk, en dat we meer gaan kwakkelen. We voelen dan dat we de lente ( de zon) nodig hebben.

In ons lichaam hebben 17 verschillende lichaamsweefsels receptoren voor vitamine D. Dat is behoorlijk veel. Zo hebben we vitamine D nodig voor onze botten, als bouwstof voor verschillende hormonen, voor een goed immuunsysteem, het houdt de bloedvaten soepel en beweeglijk waardoor het de bloeddruk gezond houdt, vermindert (chronische-) ontstekingen, het geeft minder kans op kanker en als er kanker optreedt, is het minder ernstig. Ook vermindert vitamine D de kans op auto-immuunziekten en vermindert het de ernst van auto-immuunziekten. Verder vermindert het de ernst van diabetes type 1 en 2 en voorkomt het winterdepressie.

Een goede multi bevat voor volwassenen minimaal 15 mcg vitamine D3. Daarnaast kan dan in de herfst en winter nog een extra vitamine D pilletje of druppel worden genomen van 10 tot 15 microgram. Als je geen multi neemt is een supplement van 25 mcg nodig. Veel Nederlanders eten geen orgaanvlees meer zoals lever. Dat is vaak de reden dat er naast een vitamine D tekort ook een vitamine A tekort ontstaat. In dat geval kan ipv een Vitamine D supplement ook een levertraanoliecapsule worden genomen. Deze bevat naast vitamine D ook vitamine A en omega 3.


40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page