top of page

Gistpuistjes


Wat zijn gistpuistjes?

Bij pityrosporon folliculitis, ook wel gistpuistjes genoemd, is er sprake van talloze kleine rode bultjes ter grootte van een speldenknop. Deze bultjes komen vooral op de rug of de borst voor, maar kunnen ook op het gezicht voorkomen.

Hoe ontstaat het?

De gistpuistjes ontstaan doordat de gist ´Pityrosporum Ovale´ een ontsteking veroorzaakt van de haarzakjes. Deze gist komt bij iedereen op de huid voor in de haarzakjes op het gezicht, borst en rug maar zorgen vrijwel nooit voor problemen. Het gaat om de balans van het microbioom op de huid. Dat wil zeggen, dat er sprake is van een juiste hoeveelheid gezonde bacteriën die op hun beurt ziekteverwekkers, waaronder deze gist, onder controle houden. Wanneer door een ongezond microbioom de groei van het aantal gisten in de haarzakjes sterk toeneemt dan kunnen de gistpuistjes ontstaan. Verschillende factoren kunnen zorgen voor een disbalans en daardoor verergering van de gistpuistjes, namelijk een vochtig en warm klimaat, vette en afsluitende crèmes, afsluitende kleding, een verlaagde weerstand en aantasting van de zuurgraad van de huid.

Hoe kan het behandeld worden?

Allereerst is het belangrijk om zorg te dragen voor een goede algemene gezondheid. De huid staat niet op de eerste plaats wat betreft overleving. Gezonde voedingsstoffen gaan het eerst naar onze vitale organen en pas als er genoeg over is naar onze huid. Een gezonde en gevarieerde voeding is daarom de basis van elk huidprobleem. Daarnaast is een goede huidverzorging belangrijk. Was de huid dagelijks met een reiniger met een zuurgraad van 5,5 of gewoon met water. Breng daarna een kalmerende en barrière herstellende crème aan die de huid niet afsluit. Om de gist te doden kan gebruik gemaakt worden van head & shoulders classic. Deze en sommige andere anti-roos shampoo bevatten gistdodende ingrediënten zoals zinkpyrithion. Deze shampoo kan 3 keer per week op het gezicht of lichaam gebruikt worden wanneer men last heeft van gistpuistjes. Je brengt dan een beetje shampoo onverdund aan op de geïnfecteerde plekken, laat dat een minuutje intrekken, schuim het met een beetje water op en vervolgens spoel je het af. Daarnaast kan verdunde appelciderazijn op een wattenschijfje en een dun laagje kokosolie bijdragen aan het herstel van het microbioom.

Bij MediPraxis kunnen wij de huid in de diepte reinigen en na een biologische peeling een masker met probiotica aanbrengen. Soms, in hardnekkige situaties, zijn er supplementen nodig om van binnenuit het probleem aan te pakken.

Herkent u deze klachten bij uzelf en wilt u graag even bij ons langskomen? Dan kunnen we een vrijblijvende intake voor u inplannen zodat we de gezondheid en klacht grondig met u door kunnen nemen en een behandelplan voor u opstellen. U kunt ons telefonisch bereiken op 078-3032499 of per mail via info@medipraxis.eu

19.469 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page