top of page
Nadie van MediPraxis

Weetjes over de huid.

Bijgewerkt op: 17 nov. 2020


Huidfunctie

De huid is het grootste orgaan van de mens en heeft verschillende functies. Zo werkt de huid als een barrière tegen de buitenwereld zoals bijvoorbeeld bacteriën, schimmels en virussen.

De huid beschermt ons tegen UV-straling doordat de huid verdikt en meer pigment aanmaakt wanneer deze blootgesteld wordt aan UV-straling. Onze huid maakt door de blootstelling aan UV-straling echter ook vitamine D aan. Vitamine D is belangrijk voor onze botten, het immuunsysteem en onze gemoedstoestand. De huid speelt eveneens een grote rol in de temperatuurregeling. Bij hitte gaan we via onze huid zweten en bij koelte knijpen de bloedvaatjes in onze huid samen om minder warmte te verliezen. Wanneer we meer eten dan dat we verbranden, wordt het teveel aan energie opgeslagen in ons vetweefsel in de diepere lagen van de huid. Ook zitten er veel zintuigen in onze huid waarmee we bijvoorbeeld kou of warmte, jeuk en pijn kunnen voelen.

Samenstelling van de huid

Iedere huid is verschillend, zo zijn er duidelijke verschillen in de anatomie van de huid te benoemen als je bijvoorbeeld kijkt naar een jonge huid versus een oudere huid. Voor de huidtherapeut is het belangrijk om deze informatie in acht te nemen aangezien dit invloed heeft op de keuze van de behandeling.

Jonge huid versus oudere huid:

Bij een oudere huid is de bovenste huidlaag dikker, dit komt doordat de vernieuwingssnelheid van de huid veel trager is dan bij een jonge huid. Ook is er bij een oudere huid vaak sprake van overactieve pigmentcellen die zorgen voor pigmentvlekken in de huid, dit kan zijn ontstaan door jarenlange blootstelling aan de zon. Ook is er bij de oudere huid minder collageen en elastine in de huid aanwezig, hierdoor ontstaan rimpels en is de huid minder elastisch.

Lichte huid vs donkere huid:

Zowel de lichte huid als donkere huid hebben evenveel pigmentcellen. Het verschil is echter dat er bij een donkere huid grotere pigmentcellen aanwezig zijn die meer pigment aanmaken. Daarnaast is een donkere huid dikker dan een lichte huid en acne komt hierdoor bij donkere huidtypes ook meer voor. Ook is een donkere huid vetter en gevoeliger voor pigment dat ontstaat door trauma zoals bijvoorbeeld puistjes, schrammen, wondjes etc.

Vrouwelijke huid vs mannelijke huid:

De huid van een man is 15-20% dikker dan die van een vrouw. Ook heeft een mannelijke huid meer talgklieren en maakt dus meer talg (vet) aan. Daarnaast is de huid van een man meer basisch (pH waarde hoger dan 5) en is de huid van een vrouw meer zuur (pH waarde lager dan 5).

Huidtypen

Voor de huidtherapeut is het ook van belang om het huidtype te bepalen aangezien dit invloed kan hebben op de werking en keuze van de behandeling. Er zijn verschillende huidtypen te onderscheiden, namelijk: gedehydrateerd, droog, normaal, gecombineerd, vet en gevoelig.

Gedehydrateerde huid: een vochtarme huid kan in principe bij iedere huid voorkomen, ook de vette huid. Dit kan komen doordat verkeerde huidverzorgingsproducten gebruikt worden, zoals bijvoorbeeld agressieve scrubs en alcohol. Hierdoor raakt de beschermlaag van de huid beschadigd waardoor de huid vocht verliest. Ook in de winter hebben we sneller een vochtarme huid. Wat is dan de oplossing? Zorg ervoor dat barrière herstellende stoffen worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld vitamine c of niacinamide. Hyaluronzuur is een mooi ingredient om water in de huid vast te houden.

Droge huid: de huid maakt minder vetten (talg) aan. Hierdoor is de huid ook minder goed in staat om vocht vast te houden (dehydratatie). De huid voelt droog en trekkerig aan. Je kunt met een droge huid geboren zijn, maar het kan ook ontstaan door verkeerd gebruik van huidverzorgingsproducten die de barrière van de huid kapot maken. Bij een droge huid is het belangrijk om een vettere crème te gebruiken die hydraterend werkt, bijvoorbeeld met ingrediënten als hyaluronzuur of glycerine.

Vette huid: de huid maakt teveel talg aan, dit is te herkennen aan een glimmende huid. Ook kunnen vergrote poriën zichtbaar zijn evenals onzuiverheden. Een vette huid kan ook verergerd worden door verkeerd gebruik van huidverzorgingsproducten. Doordat er teveel talg verwijderd wordt van de huid, gaat de huid juist extra talg aanmaken. Kies voor milde producten zonder alcohol. Gebruik tevens een exfoliant, bijvoorbeeld salicylzuur of glycolzuur en een goede hydraterende crème met bijvoorbeeld vitamine c.

Gecombineerde huid: bij een gecombineerde huid is de huid bij de T-zone wat vetter en bij de wangen en rondom de ogen juist droger. Hiermee kun je geboren zijn, maar het kan ook ontstaan door verkeerde huidverzorgingsproducten of bijvoorbeeld de overgang of zwangerschap. Het is belangrijk om de huid dan ook verschillend te verzorgen, de droge huid heeft een andere aanpak nodig dan de vettere huidgebieden. Kies bij de droge delen voor een vollere crème dan bij de vettere gedeelten.

Gevoelige huid: de gevoelige huid kenmerkt zich door irritaties en roodheid. Dit kan ontstaan door verkeerde huidverzorgingsproducten, maar ook door bijvoorbeeld een allergie. Vermijd stoffen als alcohol en parfum en kies voor kalmerende ingrediënten zoals zoethoutwortel en groene thee.

De juiste huidverzorgingsproducten:

Al met al is het dus enorm van belang dat de juiste huidverzorgingsproducten gebruikt worden. Bij verkeerd gebruik kunnen huidklachten juist verergeren. Bij MediPraxis maken we gebruik van de huidverzorgingsproducten van Image Skincare. Deze producten bevatten geen parfum en zijn dierproef- en parabenenvrij. Daarnaast bevatten de producten de juiste werkzame stoffen om een huid die uit balans is, weer terug in balans te brengen.

Sociaal

De huid is voor iedereen zichtbaar. Via je huid (en versieringen van je huid) kun je jezelf uiten naar de buitenwereld. Andersom beoordelen mensen elkaar ook als eerste aan de hand van wat ze zien. Huidaandoeningen, zoals acne, littekens, pigmentvlekken of ongewenste gezichtsbeharing, kunnen het leven op sociaal gebied dan ook erg beïnvloeden. De huidtherapeut is opgeleid om mensen te helpen bij hun huidprobleem. Bij MediPraxis zijn we gespecialiseerd om het probleem zowel van binnen als van buiten aan te pakken.

235 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page