top of page

Feiten en Fabels over zweten.


De temperatuur loopt vandaag flink op wat vaak gepaard gaat met meer zweten. Vandaar dat we het in dit artikel gaan hebben over de feiten en fabels over dit onderwerp.

  1. Zweet bestaat alleen uit water

FABEL. Zweet bestaat voor het grootste gedeelte uit water, maar bevat daarnaast ook andere stoffen zoals zout, kristalstoffen en afvalstoffen zoals sigarettenrook en zware metalen.

2. Over het gehele lichaam bevinden zich dezelfde soort zweetklieren

FABEL. Er bestaat twee soorten zweetklieren, namelijk eccriene zweetklieren en apocriene zweetklieren. Eccriene zweetklieren zitten op het gehele lichaam, apocriene zweetklieren bevinden zich alleen bij de oksels, rondom de tepels en de anus.

3. Overal op het lichaam kan de bekende zweetgeur voorkomen

FABEL. Alleen apocriene zweetklieren zijn betrokken bij de welbekende zweetgeur. Wanneer het zweet dat door de apocriene zweetklieren wordt geproduceerd aan het huidoppervlak komt, wordt dit in combinatie met bacteriën omgezet en ontstaat de zweetgeur.

4. Pas tijdens de pubertijd worden deze apocriene zweetklieren ontwikkeld

FEIT. Onder invloed van geslachtshormonen worden apocriene zweetklieren in de pubertijd ontwikkeld.

5. De belangrijkste rol van zweten is om de temperatuur van het lichaam te regelen

FEIT. Wanneer het warmer weer wordt of wanneer er sprake is van bijvoorbeeld koorts, dan moet het lichaam afkoelen. Het lichaam gaat zweet produceren via de zweetklieren waarna het zweet op het huidoppervlak komt te zitten en dit de huid verkoeld.

6. Een belangrijke functie van apocriene zweetklieren is het regelen van de temperatuur in het lichaam.

FABEL. Apocriene zweetklieren produceren de gehele dag kleine hoeveelheden zweet en dit wordt niet beïnvloed door temperatuurschommelingen. De eccriene zweetklieren spelen wel een belangrijke rol bij de temperatuurregelingen van het lichaam. Daarnaast spelen de eccriene zweetklieren bijvoorbeeld een rol wanneer er sprake is van nervositeit of bij het vochtig maken van de handpalmen voor meer grip.

7. Overmatig zweten is niet goed te behandelen

FABEL. Er zijn verschillende therapieën die ingezet kunnen worden. Zo kunnen antitranspiratiemiddelen worden aangebracht op de gebieden die overmatig zweten. MediPraxis adviseert om een deodorant te gebruiken die vrij is van aluminium, parabenen en synthetische parfum. Daarnaast kan iontoforese ingezet worden bij overmatig transpireren, waarbij de zweetklieren mbv stroom minder zweet kunnen produceren. Ook botox kan uitkomst bieden. Hierbij wordt botox ingespoten in de zenuwuiteinden van de zweetklieren waardoor deze klieren geen zweet meer produceren.

8. Als je veel zweet heb je extra zout nodig.

FEIT & FABEL. Als je zou proeven van je zweet dan zou je proeven dat het zout smaakt. Mensen met een lage bloeddruk doen er daarom goed aan om wat extra mineralen te nemen. Bijvoorbeeld door het drinken van bronwater, tomatensap, bouillon of een snufje zout over het eten. Niet iedereen heeft echter een tekort aan mineralen na een dagje zweten.


403 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page