top of page

Kunstmatige zoetstoffen gezond?


De eerste zoetstoffen werden zo'n eeuw geleden geintroduceerd om de calorierijke suikers te vervangen. Vooral frisdrank en snoepgoed wordt gezoet met zoetstoffen zoals sacharine, stevia, sucralose en aspartaam.

In 2006-2007 concludeerden Italiaanse onderzoekers al dat aspartaam mogelijk kankerverwekkend was, maar het voedingscentrum, EFSA en KWF weerlegden deze uitkomst.

Verstoring van de darmflora:

In 2014 verscheen een Israelisch onderzoek dat zoetstoffen bijdragen aan glucose-intollerantie en overgewicht. De zoetstof sacharine blijkt de darmflora aan te tasten. Zo steeg het gehalte van de Bacteroides- en Clostridialis die ervoor zorgen dat er meer energie uit voeding wordt verkregen wat overgewicht in de hand werkt.

In 2016 wordt vervolgens bekend gemaakt dat naast sacharine, ook sucralose en aspartaam de darmflora ongunstig beinvloeden. Gebruik van zoetstoffen leidt tot een toename van de eetlust en het lichaamsgewicht.

Hart- en vaatziekten en Diabetes:

In een Canadese review werden de resultaten geanalyseerd van 7 gerandomiseerde klinische studies en 30 observationele studies mbt hartklachten icm het metabool syndroom. Alle in totaal meer dan 407.000 proefpersonen consumeerden frisdrank en/ of voedsel met aspartaam, stevia en andere zoetstoffen. De vervolgperiodes varieerden van 1 tot 38 jaar.

Opvallend was dat de gesponsorde onderzoeken positieve resultaten lieten zien, terwijl dit niet het geval was bij de niet gesponsorde onderzoeken.

Conclusie:

Op de lange termijn, na 2 tot 4 jaar, leidt het gebruik van zoetstoffen tot een significante gewichtstoename en een toename van de buikomvang van gemiddeld 2 cm.

Na 4 jaar gebruik van zoetstoffen neemt de kans op metabool syndroom, hartaandoeningen en diabetes met respectievelijk 31 procent, 32 procent en 14 procent toe.

Uit onderzoek blijkt dat incidenteel gebruik van zoetstoffen geen kwaad kan maar veelvuldig gebruik geeft na 6 maanden juist meer kans op overgewicht en ernstige gezondheidsklachten.

Orthomoleculaire Therapie:

Bij MediPraxis kunt u terecht voor wetenschappelijk onderbouwd advies over gezond afvallen. Orthomoleculaire Therapie wordt (deels) vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Meer informatie over deze therapie vindt u hier.

137 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page