top of page

Love Handles

Bijgewerkt op: 7 nov. 2022

Deze benaming die in het Nederlands ook wel eens knuffel vet wordt genoemd mag dan heel schattig klinken, maar blij zijn we er doorgaans niet mee.


Heb je net die mooie spijkerbroek gevonden die perfect om je figuur past en dan zie je opeens daar van die vet kwabben bovenuit steken. Tegenvaller!


Oorzaken:

Energie disbalans:

Het is simpel maar waar. Wanneer je meer energie binnen krijgt dan dat je verbruikt, gaat je lichaam deze energie opslaan. In eerste instantie gebeurt dit in de vorm van suiker in de spieren en lever. Wanneer die ‘vol’ zijn en de energie niet wordt verbruikt, gaat het lichaam over tot het opslaan van energie in de vorm van vet. De één slaat makkelijker vet op in de billen of benen, de ander wat meer bij de buik en borsten. Maar iedereen, zowel mannen als vrouwen slaat sowieso vet op aan de rugzijde net onder de taille. En dat noemen we de love handles. Om deze verstoorde energie-balans te herstellen zul je dus minder energie moeten innemen (anders gaan eten) en meer energie moeten gaan verbruiken (meer bewegen). In eerste instantie zal dan de suiker in je spieren en lever worden verbrand maar als je lang genoeg volhoudt dan ga je uiteindelijk ook je vet verbranden. Crash diëten en langdurig ‘lijnen’ kan echter leiden tot een spaarstand van het lichaam. Hoe je afslanken goed kunt aanpakken lees je verderop in deze blog.


Leeftijd;

Vanaf ongeveer je 35e levensjaar verlies je jaarlijks zo’n 5 a 6 % spierweefsel. En hiervoor in de plaats komt vet. Aangezien spieren van nature al energie verbruiken, gaat de balans steeds verder de verkeerde kant op. Dat is de reden waarom het na je 35e levensjaar extra moeilijk is om lovehandles te voorkomen of te verliezen. Sporten en een eiwitrijk dieet kunnen bijdragen aan spierbehoud. Verderop in deze blog geven we hierover meer tips.


Overgang:

Vooral bij vrouwen rond de overgang kunnen veranderingen in de hormoonsamenstelling ervoor zorgen dat vrouwen sneller aankomen of afvallen. Ja, je leest het goed. Afvallen kan ook. Had je voorheen bijvoorbeeld veel last van oestrogeendominantie dan kun je na de overgang slanker zijn dan ooit tevoren. Meestal echter, merken vrouwen dat ze juist meer vetopslag krijgen. Met behulp van Healthy Aging Therapie kun je ook tijdens en na de overgang een stabiele hormonale balans bewerkstelligen.


Te vaak eten geeft kans op insulineresistentie:

Generaties lang zijn mensen verkeerd voorgelicht. Om af te vallen werd gezegd dat je de hele dag door kleine beetjes zou moeten eten. Je moet echter goed beseffen dat telkens wanneer je eet, je lichaam insuline aanmaakt. En dit hormoon zorgt voor opslag van energie. Vetopslag dus. Mensen die de hele dag door insuline aanmaken, hebben een dusdanig hoog insulineniveau dat uiteindelijk de insulinereceptoren resistent worden. Insuline kan er dan niet meer goed op aanklikken. Zo ontstaat insulineresistentie wat uiteindelijk kan leiden tot suikerziekte. Het beste kun je drie keer per dag een gezonde maaltijd nemen. Verdeeld over deze drie maaltijden zorg je ervoor dat je voldoende vitaminen, mineralen, gezonde vetten, eiwitten en vezels binnen krijgt. De hoeveelheid koolhydraten kun je aanpassen aan wat je nodig hebt. Heb je een actieve dag? Dan kun je meer koolhydraten eten in vergelijking met een dag waarbij je veel stil zit.


Stress:

Cortisol, het hormoon wat het lichaam produceert na een stressreactie zorgt voor spierafbraak en vetopbouw (vooral op de buik, nek en bovenarmen). Wil je van je vetreserves af, dan is het naast gezond eten, voldoende beweging daarom ook belangrijk om onnodige stress te voorkomen en jezelf technieken aan te leren waarbij je tot rust komt. Denk aan mindfulness, een hobby beoefenen en ademhalingsoefeningen doen. Veel mensen denken dat televisie kijken of een boek lezen heel ontspannend is. Dat kan inderdaad zo zijn. Maar als je een spannende serie kijkt of een thriller leest dan wordt er in je lichaam alsnog cortisol geproduceerd. Er is een goede balans nodig tussen inspanning en ontspanning. En ook tussen uitdagingen aangaan en rust inbouwen. Het gaat om een gezond evenwicht.


Een goede nachtrust

Wanneer je elke nacht ongeveer 7 a 8 uur slaapt, dan heb je zeer waarschijnlijk een goede balans in de hormonen leptine en ghreline. Deze hormonen zorgen ervoor dat je honger krijgt wanneer er energie nodig is en dat je een verzadigingsgevoel krijgt wanneer er genoeg energie ‘aan boord’ is. Slapeloosheid leidt vaak tot meer zin in snelle koolhydraten en vetten. Mensen gaan hierdoor meer snacken en komen sneller aan.


Tips ter voorkoming en vermindering van love handles:

 • Eet 3 grote maaltijden per dag en neem geen tussendoortjes.

 • Zorg dat je maaltijden rijk zijn aan gezonde eiwitten en vetten en arm aan koolhydraten. Het grootste deel van je bord vul je met groenten. Liefst verschillende soorten. Sommige rauw en anderen verwarmd.

 • We hebben 0,8 gram eiwit nodig per kg gewicht (uitgaande van je gezonde gewicht). Plantaardige eiwitten tellen net zo goed mee.

 • Ongeveer 30% van onze voeding mag bestaan uit vet. Kies vooral gezonde vetten zoals olijfolie, vette vis, noten, pitten en zaden. De meeste mensen eten te weinig vet.

 • Eet 2 stuks/ porties fruit op een dag. Niet meer en niet minder. Fruit eet je bij de maaltijd dus niet tussendoor.

 • Zorg ervoor dat je voldoende eet. Veel mensen eten te weinig en gaan daardoor cheaten.

 • Begin met Intermittent fasting. Bouw dit op totdat je een dag per week helemaal niets eet. Dit zorgt ervoor dat je wel afvalt zonder je lichaam op spaarstand te zetten.

 • Doe eens per week aan krachtsport zoals fitness, Pilates, HiiT training of hatha yoga.

 • Beoefen 2 keer per week een uur matig intensieve beweging zoals bijvoorbeeld wandelen, fietsen, zwemmen, dansen of Tai Chi. Iets wat je leuk vindt. Wanneer je nuchter beweegt geeft dit extra vetverbranding.

 • Beweeg dagelijks ieder half uur een kort moment wanneer je zittend werk doet.

 • Ga elke dag rond dezelfde tijd naar bed en sta ongeveer 8 uur later weer op.

 • Koudetraining helpt wit vet omzetten in bruin vet (zorgt voor extra verbranding). Koud douchen of zwemmen in koud water kan dus bijdragen aan vermindering van love handles.

 • Zorg voor een goede balans tussen een energiek en uitdagend leven en anderzijds voldoende rust en ontspanning.

 • Kortdurende stress is ok, langdurige stress niet. Probeer chronische stress te voorkomen.

 • Ben je keurig op gewicht maar heb je 'too much love tot handle?' Dan is een behandeling met adipologie wellicht een goede overweging.124 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page