top of page

Lymfoedeem de baas!


Het lymfesysteem

Naast het bloedvatenstelsel zit er nog een ander belangrijk transportsysteem in het menselijk lichaam, namelijk het lymfestelsel. In het lichaam zijn verschillende lymfeknopen en lymfevaten aanwezig die lymfevocht vervoeren. Dit lymfevocht neemt allerlei afvalstoffen mee en speelt dus een belangrijke rol in het immuunsysteem. Soms zijn lymfeklieren goed te voelen, bijvoorbeeld in de hals wanneer we verkouden zijn. Voor de bestrijding tegen bacteriën of andere ziekteverwekkers moet het lymfestelsel namelijk hard aan het werk waardoor lymfeklieren opzwellen.

Wat is lymfoedeem

Lymfoedeem is een aandoening waarbij er sprake is van een ophoping van eiwitten en vocht in het lichaamsweefsel. Lymfoedeem is het gevolg van een verstoord evenwicht tussen de aan- en afvoer van vocht en is onder te verdelen in twee vormen, namelijk primair lymfoedeem en secundair lymfoedeem. Bij primair oedeem is er sprake van een aangeboren ontwikkelings- of functiestoornis van de lymfevaten of lymfeknopen. Secundair lymfoedeem ontstaat na bestraling, tumorgroei, operatie, trauma, infectie of bijvoorbeeld Chronische Veneuze Insufficiëntie.

Klachten

De klachten die voor kunnen komen, zijn vochtophopingen (oedeem), zwaar en moe gevoel, pijn, beperking in de beweging, infecties en huidafwijkingen. Lymfoedeem begint vaak met reversibel oedeem, hierbij verschijnt er oedeem aan het einde van de dag of na inspanning. Er kan gemakkelijk een putje in het oedeem gedrukt worden. Na bedrust verdwijnt het oedeem weer. In een later stadium zal het oedeem na bedrust niet meer verdwijnen en kan er nog maar moeilijk een putje in het oedeem gedrukt worden. In het laatste stadium verdwijnt het oedeem helemaal niet meer en komen er andere klachten bij zoals eczeem, wondroos of elephantiasis. Een typisch kenmerk van lymfoedeem is dat het vocht ook in de voeten aanwezig is. Bij veneus oedeem zie je het vocht vooral rondom de enkels.

Behandeling

Er kunnen verschillende behandelingen ingezet worden om lymfoedeem aan te pakken, namelijk:

  • Zwachtelen: met behulp van drukverbanden wordt er druk op het weefsel uitgeoefend waardoor het vocht in de weefsels genoodzaakt wordt om zich te verplaatsen en afgevoerd te worden via het lymfesysteem.

  • Manuele lymfedrainage: middels massagetechnieken wordt het oedeem als het ware vooruit geduwd. De lymfevaten worden gestimuleerd om vocht op te nemen en te transporteren waardoor het oedeem verminderd.

  • Therapeutisch elastische kous: deze kousen worden aangemeten wanneer het oedeem voldoende is verminderd. De kousen oefenen constant druk uit op het weefsel waardoor het oedeem niet de kans krijgt om weer toe te nemen.

  • Oefentherapie: beweging heeft een gunstig effect de afvoer van lymfevocht via de lymfebanen. Daarom wordt er vaak ook geadviseerd om regelmatig te bewegen.

  • Huidadvies: doordat lymfoedeem kan zorgen voor verschillende complicaties, waaronder huidproblemen, kan de huidtherapeut verschillende adviezen geven om de barrièrefunctie van de huid te verbeteren en infecties worden voorkomen.

Herkent u de klachten die bij lymfoedeem horen?

Neem gerust telefonisch (078-3032499) of per mail (info@medipraxis.eu) contact met ons op. Wij kunnen vrijblijvend een intake voor u inplannen zodat wij kunnen kijken naar de klachten en aan kunnen geven wat wij als huidtherapeut voor u kunnen betekenen.

Met Vriendelijke Groeten,

Nadie van Beek

Huidtherapeut bij MediPraxis.

#lymfoedeem #lymfedranage #huidproblemen #huidbehandeling #oedeemtherapie #huidtherapie

311 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page