top of page

Huidtherapeuten meer kennis nodig!


Huidtherapeuten kunnen een belangrijke rol spelen in het geven van voorlichting over "gezonde" huidverzorging en een gezonde levensstijl. Huidtherapeuten zijn gespecialiseerd in het verzorgen van de zieke- en beschadigde huid. Daarnaast zijn zij ook steeds meer werkzaam op cosmetisch gebied. Tijdens de 4 jarige HBO opleiding huidtherapie heeft deze zorgprofessional onder andere geleerd om gedegen onderzoek te doen naar Evidence Based Practice en Best Practice.

Voorlichting en preventie:

Het geven van voorlichting is een belangrijke taak van de huidtherapeut. Bijvoorbeeld over verstandig zonnen. Ook het signaleren van "verdachte plekjes' op de huid is een taak van de huidtherapeut. Hij of zij ziet veel mensen met een ontbloot lichaam en dat biedt een uitgelezen kans om de huid te checken. Het is dan vervolgens aan de dermatoloog om het plekje verder te onderzoeken.

Toxische stoffen:

Om goede voorlichting te kunnen geven over het gebruik van een geschikte sunblock, is kennis nodig. Adviseer je fysische filters zoals mineralen of chemische filters zoals oxybenzone, octyl methoxycinnamate, octocrylene en avobenzone? En waarom? Zijn chemische filters echt schadelijk? En zoja, waarom dan? En kijk je ook naar de aanwezigheid van parabenen? Veel cosmeticaproducten bevatten parabenen. Huidtherapeuten kennen deze stofjes en weten dat ze de producten langer houdbaar maken. Ook in voedingsmiddelen wordt gebruik gemaakt van parabenen. Is het terrecht dat huidtherapeuten waarschuwen voor parabenen? De volgende studie laat zien dat er een verband bestaat tussen parabenen en borstkanker. Huidtherapeuten zien veel vrouwen die borstkanker hebben gehad ivm oedeemtherapie, tepeltatoeage en littekenmassage.

Relatie parabenen en borstkanker:

Er zijn concentraties van 5 esters van p-hydroxybenzoic acid (parabenen) aangetroffen in biopten van mamacarcinomen genomen in Engeland tussen 2005-2008.

1 van de 5 parabenen werd aangetroffen in 99% van de weefsels. In 60% werden alle 5 de parabenen aangetroffen.

L.Barr et al. Journal of Aplied Toxicology, volume 32, Issue 3, pages 219-232, March 2012.

Meer kennis is nodig.

Deze en andere interessante wetenswaardigheden over de invloed van toxische stoffen op onze gezondheid

krijgen aandacht in de geaccrediteerde bijscholing: Detoxificatie in de paramedische praktijk, die op 18 mei wordt gegeven. In ons huidige milieu worden wij veelvuldig blootgesteld aan verschillende toxische stoffen. Deze toxische stoffen kunnen tal van gezondheidsklachten opleveren. Paramedici zouden zich niet alleen met symptoombestrijding moeten bezighouden maar ook, indien mogelijk, met het behandelen van de oorzaak en het geven van de juiste voorlichting. Om deze taken goed te kunnen uitvoeren is meer kennis nodig. De bijscholing kan in deze kennis voorzien en is bestemd voor alle paramedici en andere gezondheidsprofessionals. Aanmelden kan via info@medipraxis.eu.

62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page