top of page

Meer bekend over Rosacea


Rosacea is een chronische huidaandoening waarbij er sprake is van een felrode verkleuring van de huid, met name op de neus en wangen. Rosacea komt voornamelijk voor bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar. Soms kan de huidaandoening sterk lijken op acne (jeugdpuistjes).

Ontstaanswijze

De precieze oorzaak van rosacea is niet bekend. Wel zijn er verschillende theorieën. Één theorie , die onlangs werd bevestigd middels bloedonderzoek, laat zien dat er factoren zijn die invloed hebben op de vaatwand in de bloedvaten. Hierdoor ontstaat stilstand van bloed waardoor een ontstekingsreactie in de huid ontstaat. Een andere theorie beweert dat zogeheten ´demodexmijten´ een mogelijke rol spelen die de ontstekingsreactie in de huid verergeren.

Er zijn een aantal factoren bekend die de klachten bij rosacea kunnen verergeren, waaronder voedingsmiddelen. Zo kunnen alcohol en gekruide of warme voeding de klachten verergeren. Ook het weer kan een rol spelen. Zo worden de klachten in de winter vaak erger. Interessant is dat onlangs uit onderzoek is gebleken dat het melatonineniveau in het bloed van vrouwen met rosacea lager is in vergelijking met vrouwen zonder deze aandoening. Sommige vrouwen geven echter aan dat de klachten door zonlicht verergeren. We weten dus helaas nog niet alles.

Klachtenbeeld

Veelal wordt er roodheid van de wangen, neus, het voorhoofd en de kin gezien. Hierbij kunnen teleangiëctasieën te zien zijn. Dit zijn rode, uitgezette en vertakte bloedvaatjes. Ook kunnen er rode bultjes en puistjes zichtbaar zijn op deze plekken. Mee-eters zijn, in tegenstelling tot acne, zeldzaam. Er kan daarnaast ook sprake zijn van lichte zwelling in het gelaat. Deze zwelling kan ontstaan door ophoping van vocht, ook wel oedeem genoemd. Rhinophyma is een verdikking van de neus met een bloemkoolachtig aspect. Deze klacht wordt voornamelijk bij oudere mannen gezien met rosacea. Oogafwijkingen worden eveneens veelal gezien bij rosacea, zoals ontstekingen van de oogleden (blefaritis) of van het hoornvlies en bindvlies (keratoconjunctivis).

De huidtherapeut

De huidtherapeut kan verschillende behandelingen inzetten bij de klachten van rosacea. Zo kunnen de rode verkleuringen in de huid behandeld worden met onze VP 540. Ook kunnen we camouflagetherapie toepassen om de oneffenheden in de huid te camoufleren. Met het geven van passend productadvies en (medische) peelings kunnen we de huid kalmeren en ontstekingen verminderen.

Orthomoleculaire Therapie

Bij medipraxis kunnen we huidklachten ook van binnenuit aanpakken, namelijk middels orthomoleculaire therapie. Zo kan er gekeken worden of bepaalde voedselintoleranties, voedingspatronen en bijvoorbeeld allergieën van invloed zijn op de klachten. Sowieso kan het bij Rosacea nuttig zijn om zink en melatonine supplementen te nemen.

Heeft u last van Rosacea? Ook als u al eerder bij ons bent geweest in verband met deze klacht, kan het goed zijn om nog eens langs te komen in verband met de nieuwste inzichten die deze maand (november) uit onderzoek zijn gekomen. Wees welkom. Uw huidprobleem krijgt bij ons de aandacht die het verdient.

#Rosacea #OrthomoleculaireTherapie #huidtherapie #rosaceabehandelen

441 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page