top of page

De kracht van vitamine A,C en E


Vitamine A, C en E behoren tot de antioxidanten. Antioxidanten zijn ingrediënten die veelal in huidproducten worden gebruikt, maar wat zijn antioxidanten precies en wat kunnen ze doen voor je huid?

Vrije zuurstofradicalen

Vrije zuurstofradicalen spelen een grote rol bij huidveroudering. Wanneer we een overschot hebben aan vrije zuurstofradicalen gaan ze zich aan gezonde cellen binden. Dit wordt ook wel oxidatie genoemd. Door deze oxidatie wordt er DNA-schade veroorzaakt waarbij bindweefselvezels aangetast worden in de huid. Hierdoor wordt de huid minder elastisch en kunnen er sneller rimpels ontstaan. Hoeveel vrije zuurstofradicalen iemand precies heeft, hangt af van de leefstijl. Zo kan zonlicht, slechte voeding en bijvoorbeeld rookgedrag ervoor zorgen dat er meer vrije zuurstofradicalen worden gevormd.

Antioxidanten

Antioxidanten zorgen ervoor dat oxidatie tegen wordt gegaan. Huidveroudering kan niet geheel voorkomen worden aangezien het een natuurlijk proces is. Met antioxidanten kun je er echter wel voor zorgen dat je de huid beschermt tegen vrije zuurstofradicalen en hiermee het proces van huidveroudering vertraagt. Anti-oxidanten zijn gevoelig voor zuurstof, licht en warmte. Hierdoor is het dan ook belangrijk antioxidanten in een geschikte (luchtdichte) verpakking zitten. Ook is de hoogte van de concentratie belangrijk om de werking van het bewuste anti-oxidant te kunnen garanderen.

Overige functies:

Vitamine A stimuleert collageenvorming, vermindert pigmentvlekken en beschermt tegen UV-straling. Op potjes kun je vitamine A vaak terugvinden onder de naam retinol of varianten hiervan. Vitamine A komt voor in verschillende voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld vis, eigeel, melk en boter.

Vitamine C stimuleert collageenvorming, verbetert de huidbarrière en zorgt voor hydratatie. Tevens werkt vitamine C ontstekingsremmend, pigment oplichtend en het beschermt tegen UV-straling. Je kunt vitamine C op de verpakking van producten terugvinden onder de naam ascorbic acid. Andere namen die je veelal tegen zou kunnen komen, zijn: Ascorbyl Palmitate, Sodium Ascorbyl Phosphate, BV-OSC of bijvoorbeeld Ascorbyl Glucoside.

Vitamine C komt voor in verschillende voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld fruit, groenten en sojabonen.

Vitamine E verbetert de huidbarrière en beschermt tegen UV-straling. Vitamine E in combinatie met vitamine C zorgt ervoor dat oxidatie van vitamine C wordt tegengegaan. Vitamine C is namelijk erg gevoelig voor oxidatie door licht, zuurstof en warmte. Vitamine E komt voor in verschillende voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld eigeel, koudgeperste plantaarde olie, groene bladgroente, boerenkool en noten. In producten wordt vitamine E vaak tocopherylacetaat genoemd.

Binnen MediPraxis hebben we verschillende huidverzorgingsproducten van het merk IMAGE met een hoge concentratie aan antioxidanten. Kom dan ook gerust een keer langs voor persoonlijk huidadvies.


342 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page